Transsexuell vinner ett lopp för kvinnor, men diskvalificeras: "Vinnaren förtjänar inte medaljen"

av Titti Carlberg

20 December 2022

Transsexuell vinner ett lopp för kvinnor, men diskvalificeras: "Vinnaren förtjänar inte medaljen"
Advertisement

Människor som ger sig in på den väg som leder dem till ett könsbyte möter många svårigheter, både ur fysisk och psykologisk synvinkel: att ge sig in på den vägen är verkligen inte som en promenad i parken, men när allt väl är klart är målet att finna lugnet på nytt. De hamnar dock ofta i obehagliga situationer som har med diskriminering att göra.

Ett exempel är den transsexuella personen som efter ha vunnit ett lopp för kvinnor, diskvalificerades, eftersom hen inte ansågs vara en kvinna.

Advertisement

Har transpersoner samma rätt att tävla i idrott som alla andra? En fråga som har diskuterats en lång tid nu, särskilt när det gäller kvinnor som tidigare var män. De flesta tvivel är kopplade till den fysiska styrkan som, i biologiskt manliga kroppar, skulle vara högre, och därför vara mer fördelaktigt i vissa grenar, jämfört med biologiskt kvinnliga kroppar. Samtidigt framstår det som en diskriminerande handling att utesluta dessa personer från idrottstävlingar.

Huvudpersonen i vår artikel, Johana Trujillo, en transsexuell kvinna deltog i ett damlopp som anordnades av University of Andes i Táchira, Venezuela. Johana korsade mållinjen som vinnare, men organisationen beslutade dock att frånta henne segern på grund av hennes könsbyte och förklarade en annan kvinna som vinnare. För Trujillo, som verkligen hade tränat hårt inför loppet, var det en orättvis handling, jämförbar med diskriminering.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

"En lärare, en äldre person, sa till mig inför en massa folk: 'Vad heter det som du är?' Jag är en människa, ni borde beundra mig för mitt val, det är inte alla som har det modet som jag har för att byta identitet" sa Johana, som beslutade att anmäla händelsen med hjälp av olika organisationer som kämpar för att försvara transpersoners mänskliga rättigheter.

Johana tog det som hände mycket svårt, framförallt det faktum att hon fick höra att hon inte förtjänade priset, eftersom hon inte hade tävlat med samma premisser som de andra. Hon sa dock att fram till mållinjen hade det inte varit några problem och ingen hade talat till henne på ett offensivt eller olämpligt sätt. 

"Medan vissa människor sover och latar sig, tränar jag. Det är inte rätt att de nedvärderar mig på grund av mitt könsbyte. Jag förtjänar respekt, jag är en modig kvinna med värderingar och sunda principer, och jag andas som alla andra. Det är inte rättvist att jag vaknade tidigt imorse för att gå ut och vinna en tävling och sedan bli behandlad på detta sätt".

Vad tycker du? Blev hon orättvist behandlad? 

Advertisement