Detta livsmedel som rekommenderas i korrekt näring skadar allvarligt tänderna

av Titti Carlberg

03 Juni 2024

Advertisement

Vissa livsmedel kan skada dina tänders hälsa, som vi vet, och är vanligtvis inte särskilt lämpliga för din kost. Och bland dessa finns det en oanad som har ett utmärkt rykte: det handlar om denna och varför den inte är bra.

Advertisement

Det är inte bara godis som är skadligt för tänderna

Karameller och sötsaker är inte bra för tänderna, alla vet det. Det är sådana produkter som spontant förknippas med problem som hål, vilket kan vara väldigt irriterande. Men det är inte de enda som kan skada våra tänder, bland de livsmedel vi konsumerar finns det andra oanade potentiella "fiender" som faktiskt är kända för sina näringsegenskaper och hälsofördelar.

Särskilt under den kallare årstiden konsumeras specifikt ett mellanmål för dess energivärde, även om många människor inte är medvetna om dess negativa effekter på tandhälsan. Vi pratar om torkad frukt, som inkluderar russin, mango, aprikos och så vidare. Förväntade du dig att det handlade om dessa? Tandläkare varnar för att det är precis så, låt oss tillsammans se varför.

Advertisement

Torkad frukt kan skada tänderna, här är varför

Freepik

Torkad frukt, som har en väldigt liten mängd vatten, är utan tvekan hälsosamt och har ett högt näringsvärde, men det kan orsaka allvarliga problem med tänderna. Anledningen? När vi tuggar dessa bitar fastnar de extremt lätt på tänderna eftersom de är "gummiaktiga" och det klibbiga sockret de innehåller är idealiskt för spridning av bakterier. Dessa skadliga mikroorganismer kommer i sin tur att orsaka produktion av syror som irriterar tandköttet och skadar tandemaljen.

Även om frukt i sig är ett hälsosamt och rekommenderat livsmedel, kan torkad frukt tillagas på två olika sätt: kontrollerad soltorkning som tar cirka 5 dagar att nå det önskade resultatet, och industriell torkning som går snabbare och följaktligen mer använd. Torkningsprocessen innebär att man tömmer frukten på vätska för att främja koncentrationen av socker: detta betyder att torkad frukt innehåller sju gånger mer socker än färsk frukt.

Dessa produkter innehåller inget C-vitamin, men det tillsätts ofta citronjuice för att öka nivån av vitaminet, vilket ökar faran för munhälsan: förutom högre sockerarter sker även en sänkning av pH-värdet, vilket gör torkad frukt mer surt och därförfrätande för tänderna

Torkad frukt, sur och rik på socker: vad ska man göra?

Freepik

Tandläkare är överens om att torkad frukt, om den konsumeras utan måttlighet, kan orsaka ett antal tandproblem som, förutom hål, fläckar på grund av konstgjorda färgämnen som tillsatts produkterna efter torkning. Dessutom kan vissa livsmedel av denna typ, som valnötter, mandel och jordnötter, men även de klibbigare, göra att fyllningarna eller tänderna går sönder om de tuggas snabbt och utan uppmärksamhet.

Salivproduktionen kan också påverkas om man konsumerar torkad frukt som inte är ekologisk. Det innebär mindre skydd mot bakterier inne i munnen och större risker för munhälsan. Experter rekommenderar att man skyddar sina tänder genom att hålla ett öga på mängden torkad frukt man konsumerar, borstar tänderna och använder tandtråd direkt efter man har ätit dessa livsmedel, och att föredra de utan tillsats av socker.

 

Source:

Credit image preview: Freepik 

Advertisement