Du kan se det i råa ägg: vad är det för vit liten klump?

av Titti Carlberg

06 Juli 2023

Du kan se det i råa ägg: vad är det för vit liten klump?
Advertisement

Ett av de mest kända och populäraste produkterna i världen är ägg.En mångsidig ingrediens som kan tillagas på många olika sätt, löskokt, pocherad, stekt eller hårdkokt. I vissa nordeuropeiska länder är det ett grundläggande livsmedel, det som inte får saknas vid frukosten är just ägg, det är en av huvudingredienserna i det som kallas english breakfast. För att kunna använda det i en förberedelse är det dock viktigt att först knäcka det.

När man knäcker ett ägg innebär det att man har sönder skalet på det, varifrån äggulan och äggvitan hälls ut. Men när dessa två innehållsdelar faller ner i skålen kan man lägga märke till en liten vit fläck, vanligtvis nära äggulan, lite mörkare än äggvitan. Vad är det för något?
Låt oss ta reda på det...

via Eating Well

Advertisement
Pixabay

Pixabay

När man knäcker ägget kan man se en liten vit fläck nära äggulan. Under åren är det många som har undrat vad det är för fläck, vilka inte har fått något riktigt svar utan bara olika hypoteser. Under en tid sades det att det var en ven eller kycklingfostrets navelsträng. Det råder dock ingen tvekan om att dessa teorier är felaktiga, men vad exakt är det?

Namnet på denna lilla klump som finns i råa ägg är chalaza. Innanför skalet finns det två av dessa, en upptill och en längst ner. Dessa är inget annat än tvinnade, repliknande strängar av äggvita som förankrar äggulan vid toppen och botten av skalmembranet, vilket förhindrar äggulan från att gå sönder innan man knäckt ägget. Dessa strängar är särskilt synliga i färska ägg och det finns ingen anledning till att plocka bort dem.

Advertisement
wallpaperflare.com

wallpaperflare.com

Man behöver inte vara rädd att det är något konstigt. När ägget väl är tillagat har snodden försvunnit och blivit en integrerad del av äggvitan. Dessutom är dess närvaro ett symptom på äggets färskhet, så det är bara positivt att se den. Men om du vill förbereda något enhetligt i färg, som till exempel vaniljsås, är det bäst att ta bort fläcken.

Har du aldrig sett denna fläck i ett ägg? Visste du redan vad det var för något?

Advertisement