Ska man skölja riset innan tillagning eller inte?

av Titti Carlberg

16 Oktober 2023

Ska man skölja riset innan tillagning eller inte?
Advertisement

Konsten att koka ris fascinerar både kockar och matälskare runt om i världen, och det av goda skäl. Faktum är att ris är ett livsmedel som finns i över 40 tusen varianter och konsumeras i över 100 länder. En av de hetaste debatterna gäller förberedelser före tillagning: är det bättre att skölja riset innan eller inte? Låt oss se varför vissa gör det, vilka fördelarna är och när man absolut bör undvika att skölja riset.

Advertisement

Varför bör man skölja riset innan man kokar det?

Varför bör man skölja riset innan man kokar det?

Pexels

En av de främsta anledningarna till att det rekommenderas att skölja riset före tillagning är den potentiella förekomsten av föroreningar som arsenik, bly och kadmium. Dessa är tungmetaller  som kan ansamlas i riskorn under bevattning. Nu är sannolikheten för tungmetallförgiftning av ris mycket liten, men det är alltid bäst att undvika det helt och hållet. Genom att skölja riset innan du kokar det får du bort de flesta resterna av tungmetaller. Dessutom hjälper sköljning av ris att avlägsna andra föroreningar som jord och damm.

Advertisement

När man inte bör skölja riset

När man inte bör skölja riset

Pexels

En vanlig myt när det handlar om att skölja riset är att det gör det mindre klibbigt. Vetenskaplig forskning har dock visat att sköljning i sig inte påverkar risets viskositet under tillagningen. Att tvätta riset tar faktiskt bort en typ av stärkelse som kallas amylos, men stärkelsen som är ansvarig för risets klibbighetsgrad är amylopektin, vilket bara släpps ut under kokningen. Att tvätta riset för att göra det mindre klibbigt skulle därför inte hjälpa. Dessutom kan sköljning också resultera i förlust av vissa näringsämnen som järn, folat, tiamin och niacin, såväl som vissa vattenlösliga vitaminer som till exempel folsyra.

Att skölja riset, att inte skölja riset, detta är frågan

Att skölja riset, att inte skölja riset, detta är frågan

Pexels

För att förstå när man bör skölja riset och när man inte bör göra det, är en bra metod att observera variationen av riset du förbereder för tillagning. De sorter du kan skölja utan problem är basmatris, svart ris, rött ris och sushiris. Tvärtom är det bättre att undvika skölja Carnaroliris, Arborioris, Romaris och Vialone Nanoris.

Typen av beredning påverkar också praxisen att skölja riset innan tillagning. Om du förbereder sushi eller andra orientaliska recept, rissallader och timbales, så är det en bra praxis att skölja det, kompatibelt med de varianter vi nämnt. Men om du lagar risotto och vill få ett krämigt resultat, undvik då att skölja det. Sorter som Carnaroli, Arborio, Roma och Vialone Nano innehåller stärkelse som är avgörande för risottos krämiga konsistens. Det vore synd att tvätta bort den.

Hur sköljer man ris på ett korrekt sätt?

Hur sköljer man ris på ett korrekt sätt?

Josenildo do Nascimento Araujo/Wikimedia Commons

Låt oss nu se hur man sköljer ris på ett effektivt sätt. Se först till att du har en finmaskig sil tillgänglig. Placera riset i silen och håll det över en rymlig behållare, även en kastrull går bra. Se till att alla riskorn sköljs och se noga till att allt vatten hamnar i behållaren under silen. När vattnet blir klart är riset rent.

Alternativt kan du sänka ner riset i en skål med kallt vatten som helt täcker det och rör runt med händerna. Häll av vattnet genom en finmaskig sil och fortsätt under rinnande vatten, som i den första metoden. I det här fallet minskar du lite på vattenstrålen när du sköljer riset, vilket inte är helt fel nuförtiden.

Advertisement