Gammal yoghurt: hur många dagar efter sista datum kan man fortfarande äta den? Här får du svaret

av Titti Carlberg

04 Augusti 2023

Gammal yoghurt: hur många dagar efter sista datum kan man fortfarande äta den? Här får du svaret
Advertisement

En av de ingredienser som är lätta att hitta i många kylskåp är yoghurt. Det är många som, särskilt på sommaren, gillar att äta fruktyoghurt till frukost. Denna ingrediens används ofta i både salta och söta preparat och den kan också användas som tillbehör till en maträtt. 

En av de mest grundläggande aspekter när du köper yoghurt är att kontrollera bäst-före-datumet på den så att du inte riskerar att den är gammal och inte längre ätbar, vilket innebär att det enda du kan göra med den är att slänga den i soporna.

Advertisement
Pexels

Pexels

Etiketten på yoghurten bör dock betraktas som vägledande, det vill säga att du kan konsumera yoghurten fram till det datumet, men det är inte en gräns som absolut inte får passeras. Faktum är att en fråga som ofta uppstår i individers medvetande är om när detta livsmedel passerat datumgränsen är om den fortfarande är ätbar eller om det är bäst att omedelbart slänga den.

Först och främst är det viktigt att kunna skilja på utgångsdatum och förbrukningsdatum. Utgångsdatumet representerar den period under vilken tillverkaren garanterar att produkten håller sin bästa kvalitet. Efter det datumet kan smaken och även konsistensen förändras, men yoghurten kan fortfarande vara ätbar. Ja, även efter bäst-före-datumet kan den gå att äta utan att något händer, men bara om du har förvarat den på rätt sätt. Innan du äter yoghurten bör du dock kontrollera den noga för att förstå om den visar några tecken på försämring.

Advertisement
Takeaway/Wikimedia Commons

Takeaway/Wikimedia Commons

En studie gjord i Frankrike visade att yoghurt fortfarande är ätbar flera dagar efter utgångsdatumet. Det visade sig att vissa var ätbara så mycket som 3 veckor efter bäst-före-datumet. Naturlig yoghurt är de som håller längst, men framför allt kan de bevara alla näringsämnen och mjölksyrajäsningar som är nödvändiga för utvecklingen av bakteriefloran. Den enda skillnaden mellan en yoghurt som har passerat sista datumet och en som inte har det är variationen av Ph, som tenderar att minska något, vilket påverkar uppfattningen av smak.

Aspekten man måste vara noggran med är att se om det har bildats mögel. I detta fall kan konsumtion leda till matförgiftning. De huvudsakliga effekterna kan vara illamående, kräkningar, buksmärtor och kramper, hög feber och uttorkning.

Kände du till detta?

Advertisement