Varför somnar våra fötter när vi sitter i samma ställning för länge? Många tror att det har med blodcirkulationen att göra

av Titti Carlberg

28 Januari 2024

Varför somnar våra fötter när vi sitter i samma ställning för länge? Många tror att det har med blodcirkulationen att göra
Advertisement

Den som aldrig har haft en fot som har somnat, kan kasta första stenen. Det är en ganska vanlig företeelse, en som vi alla har upplevt minst en gång i våra liv: det känns som om foten har somnat med irriterande stickningar som aldrig verkar gå över. Men varför händer detta? Och framför allt: bör man bli orolig?

Advertisement

Varför känns det som att fötterna har somnat?

Varför känns det som att fötterna har somnat?

Pexels

För det första påverkar detta inte bara fötterna, utan även andra delar på kroppen, till exempel armarna. Dessutom är det en känsla som kan uppstå när som helst under dygnet, om vi sitter eller ligger kvar i en obekväm position för länge. Detta fenomen har studerats under åratal och det finns ett namn för det, parestesi, en tillfällig och smärtfri förändring av kroppens känslighet.

Vanligtvis tror man att känslan av sovande fötter beror på bristande blodflöde till musklerna. I verkligheten är det inte så: orsaken till detta tillstånd är en tillfällig kompression av nerverna i ett visst område i kroppen. Faktum är att nerver överför elektriska signaler till hjärnan som gör att vi kan uppleva olika förnimmelser. När vi intar en obekväm position tenderar vi att komprimera nerverna och därför minskas känslan i fötterna eller armarna tillfälligt. Och genom att byta position börjar nerverna på nytt att skicka signaler till hjärnan.

Advertisement

Medicinska tillstånd som ligger bakom sovande fötter

Medicinska tillstånd som ligger bakom sovande fötter

Freepik

I praktiken är känslan av sovande fötter i de flesta fall inte någon riskfaktor och medför inga konsekvenser för kroppen. Det är naturligtvis en irriterande händelse, men inte skadlig för hälsan. I vissa fall finns det dock flera faktorer som kan utsätta en individ för stickningar i fötterna. Bland dessa är de främsta olämpliga skor, intensiv sportaktivitet, övervikt eller en stillasittande livsstil.

Vad ska man göra mot stickningar i fötterna?

Vad ska man göra mot stickningar i fötterna?

Freepik

Om man har särskilda eller upprepande symptom är det bästa att konsultera en specialist som kan identifiera orsakerna och den bästa behandlingen att följa. Men om känslan av ett fötterna somnar beror på en tillfällig kompression av nerverna, är det möjligt:

  • ändra position för att få tillbaka känseln;
  • ta en kort promenad, men försiktigt;
  • skaka foten eller massera den.

Man kan också förhindra stickningar i fötterna genom att undvika att sitta med benen i kors under långa perioder och bibehålla en bra hållning. Att välja rätt sorts skor kan också hjälpa mot denna irriterande känsla. Samtidigt är övningar och massage användbara, som hjälper blodcirkulationen och lindrar stickningarna. Slutligen rekommenderas alltid regelbunden fysisk aktivitet tillsammans med en balanserad kost. Det kan låta konstigt, men kampen mot känslan av sovande fötter börjar här. Som med mycket annat av vårt välbefinnande.

Advertisement