Nu vet vi att stress kan vara orsaken till att man blir gråhårig

av Titti Carlberg

02 Januari 2024

Nu vet vi att stress kan vara orsaken till att man blir gråhårig
Advertisement

Det sägs att en allvarlig chock kan orsaka grått hår. Och vi är självklart benägna att avfärda denna tro som en populär tro, men faktum är att det ligger en viss sanning bakom den. Enligt vissa studier i ämnet kan stress påverka färgen på håret. Låt oss se varför och om det finns något sätt att hindra den processen.

Orsakerna till grått hår

Orsakerna till grått hår

Pexels

Den naturliga orsaken som leder till förlusten av pigment i håret är åldrandet. Men flera studier har visat att det även finns ett djupt samband mellan stress, eller motgångar i allmänhet, och grått hår hos människan. Som regel är grått hår resultatet av den progressiva förlusten av pigmenterade celler i hårsäckarna. I praktiken blir håret först grått för att sedan bli vitt på grund av melaninbrist.

Även om sambandet mellan stress och grått hår har studerats på möss, har detta fenomen ännu inte bevisats när det gäller människor. En studie från 2021 visade dock på konkreta bevis på detta, genom ett experiment utfört på 14 frivilliga, med ett oväntat resultat. När stressen har minskat kan det vara möjligt att få tillbaka sin ursprungliga hårfärg.

Advertisement

En forskning för att bevisa sambandet mellan stress och grått hår

En forskning för att bevisa sambandet mellan stress och grått hår

Pexels

Studien, som utfördes av Columbia University, involverade 14 friska deltagare i åldrar mellan 9 och 65, som redan visade svaga tecken på grått eller vitt hår. Vid denna tidpunkt använde forskarna en högupplöst skanningsteknik för att upptäcka eventuella tecken p pigmentförlust . Ett första resultat avslöjade därför att håret på en försöksperson visade väldigt små färgvariationer, vilket tyder på en diskontinuerlig förlust av pigment.

Dessutom visade forskningen att det finns ett samband mellan förändringar i hårets pigment och stresscykler. Ett exempel som är särskilt intressant handlar om en deltagare som, när han kom hem från en semesterresa, märkte att hans gråa hår hade blivit mörkt igen. Nu kan vi uppenbarligen inte lita på ett enda exempel, som på sin höjd är anekdoktiskt, men det är en möjlighet att ha i åtanke, kanske med efterföljande forskning.

Stress och grått hår: forskningens framtid

Stress och grått hår: forskningens framtid

reallifecatgirl/Reddit

För att försöka komma fram till ett svar analyserade forskarna olika proteiner som finns i håret. De upptäckte då att det finns ett samband mellan grått hår och proteiner associerade med mitokondrier, vilket tyder på metabol stress. Samtidigt, med hjälp av en matematisk modell för att utöka resultaten till en större pool av människor, föreslog de att grått hår under vissa omständigheter kan återställas till den ursprungliga färgen.

Nu är detta naturligtvis inte en universell lösning på åldrande, och vi bör komma i håg att vetenskapen inte är synonymt med orsakssamband. Vi befinner oss just nu, med forskningen om stress och grått hår, på den tunna gränsen mellan två begrepp. Det kvarstår fortfarande många frågor, och ytterligare studier väntar för att förstå de biologiska processerna som leder till detta fenomen, i hopp om att förstå hur man kan vända effekten av stress på håret.

Advertisement