En forskning har upptäckt terapi som kan återställa hörselnedsättning utan användning av implantat

av Titti Carlberg

21 April 2022

En forskning har upptäckt terapi som kan återställa hörselnedsättning utan användning av implantat
Advertisement

Hörseln är ett av våra fem sinnen och som sådan är dess funktion extremt viktig. Dess försämring, förutom att påverka uppfattningen av ljud och toner, kan också innebära balans, vilket tvingar kroppen att inta en annan ställning och vänja sig vid det ovana tillståndet. Detta kan ta lite tid och terapier är inte alltid så effektiva.

Hörselnedsättning kan påverkas av en mängd olika faktorer, från ålder till en inre öronskada, men vetenskapen står inte stilla och ett team av forskare har identifierat en innovativ behandling.

via MIT News

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Forskare från MIT, i samarbete med bioteknikföretaget Frequency Therapeutics, meddelar att de har utvecklat en ny typ av regenerativ terapi, som kan återställa hörseln utan användning av implantat och hörapparater.

Behandlingen består i att återskapa hårcellerna, de som får oss att höra, i innerörat. Dessa celler dör dock efter en tid som ett resultat av överdriven exponering för höga ljud utan att reformera sig.

Forskargruppen genomförde ett experiment med syftet att regenerera hårceller och återställa, åtminstone delvis, hörseln, och därmed fokusera på uppfattningen av prat.

Deltagarna rapporterade betydande förbättringar: "Taluppfattningen är det främsta målet för att förbättra hörseln och det primära behovet hos patienter" säger Frequencys medgrundare Chris Loos.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Terapin går ut på att injicera molekyler i snäckan, som verkar på de närvarande stamcellerna, omvandlar dem till andra celler, vilket kan stimulera tillväxten av hårceller i innerörat.

Forskarna fann att förbättringen varade i cirka två år.

Behandlingen är ganska enkel jämförd med traditionella genterapier som omprogrammerar personens celler i laboratoriet.

Enligt Jeff Karp, en annan medgrundare av Frequency, om tio till femton år kan en reversering av hörselnedsättning kunna upnå samma mål som Lasik-kirurgi, som återställer synen med en operation på en till två timmar.

Advertisement