Har du problem med ditt minne och koncentrationen? Det kan bero på "dumhetsviruset"

av Titti Carlberg

04 Mars 2022

Har du problem med ditt minne och koncentrationen? Det kan bero på "dumhetsviruset"
Advertisement

Har du någonsin märkt någon förändring i din intellektuella kapacitet? Tidens gång och livsstil kan påverka våra kognitiva funktioner och äventyra aspekter som minne och koncentrationsförmåga. Vanligtvis framför dessa små underskott, pekar man fingret mot den stigande åldern eller den överdrivna stressen på grund av det alltför hektiska tempot i vardagen, bristen på sömn eller en kost som är fattig på fosfor.

I själva verket, enligt en amerikansk forskning, i vissa fall - ungefär hälften - kan bero på ett virus.

via Daily Mail

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Forskningen, som involverade forskare från University of Nebraska och Hopkins University i Baltimore, identifierade ett virus som avsevärt kan äventyra hjärnans celler.

Testet som involverade 92 frivilliga personer, som utsattes för halsprover: 40 av dem visade närvaron av klorovirus ATCV-1. De personer som testades positivt visade en försämring av hjärnans funktion, jämfört med de som testades negativt, med sämre resultat på intelligenstester som kalibrerades utifrån utbildningsnivå och ålder på deltagarna. Enligt dessa data kan hälften av människorna vara omedvetna bärare av "dumhetsviruset".

Forskare fann en bekräftelse på sambandet mellan viruset och nedsatta mentala förmågor genom att injicera viruset i laboratoriemöss, som faktiskt visade ett försämrat minne, igenkänningskapacitet och rumslig medvetenhet.

Testerna visade hur viruset hade passerat barriären mellan blod och vävnad och nått några gener i hjärnan, inklusive de som hanterar dopaminproduktion.

Men var kommer viruset ifrån? Innan denna forskning sattes igång var ATCV-1 redan känt för dess närvaro i gröna alger som är typiska för sötvattensjöar.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Den första att identifiera viruset, var James van Etten, biolog vid University of Nebraska, i alger. Gruppen av forskare har ännu inte lyckats fastställa hur viruset når halsen på människor; eftersom det inte bara är simentusiaster som blir smittade kan man utesluta orsaken av direktkontakt med alger

Den alternativa hypotesen är att människor har utvecklat kloroviruset under en tid, men det har inte upptäckts i människokroppen tidigare.

Professor Robert Yolken, vid John Hopkins, författare till studien, säger att det finns miljontals outforskade virus i våra kroppar: "Vi börjar äntligen upptäcka vad allt som vår kropp innehåller, faktiskt kan göra. Detta kan vara början på ett annat sätt att se på smittoämnen, inte de som vi smittas med som är skadliga som Ebola och influensa. Dessa är ämnen som har funnits länge i vår kropp, som kan ha subtila effekter på vår kunskap och beteende. 

Eftersom orsakerna till smittan ännu inte är klarlagd, om du bestämmer dig för att ta ett bad i en sötvattensjö, håll dig då långt ifrån de gröna algerna.

Advertisement