En fotograf bevisar att plattjordarna har fel genom att använda en basketboll

av Titti Carlberg

04 Mars 2022

En fotograf bevisar att plattjordarna har fel genom att använda en basketboll
Advertisement

"Flat Earth Society" är en förening, född i England, som stödjer tanken att Jorden är platt. Under årens lopp har den samlat många anhängare, definierade som "plattjordar". En 36-årig fotograf och ingenjör vid namn Jeff använde ett till synes bisarrt system för att bevisa för plattjordarna att den logik som de alltid har förlitat sig på för att hävda att jorden är platt, är fel.

via uselesspickles/imgur

Advertisement
uselesspickles/imgur

uselesspickles/imgur

Mannen använde en basketboll och en kameralins för att simulera jordens krökning. Mannen föreställde sig att på bollens yta fanns en liten person. Från den lilla varelsens synvinkel verkar basketbollens horisont faktiskt platt. Med tanke på att den lilla varelsen är den enda synvinkeln råder det ingen tvekan: ytan där den står är platt, och vi kan se det på bilden som Jeff har skapat,

Men om man ser på ytan utifrån ett yttre perspektiv inser man dock - när det gäller basketbollen - att den är rund. Jeffs budskap till plattjordarna är tydlig: de observerar Jorden genom att bara betrakta horisonten.

Advertisement
uselesspickles/imgur

uselesspickles/imgur

Jeffs vill inte bevisa, med sitt experiment, att Jorden är rund, utan att ytan på en sfär kan se platt ut. Faktum är att plattjordare tror att den platta horisonten är ett tydligt bevis på att Jordens yta är platt, men Jeff ger dem bevis på att den platta horisonten inte är ett överväldigande bevis som kan bestämma Jordens form. Jeff, för att bekräfta sitt experiment, jämför bollens yta med Jordens, tack vare proportionella beräkningar som gör det möjligt att göra jämförelser:

"Det slutliga resultatet. Den beskurna bilden av basketbollens 'horisont' är förmodligen 2,75 mm bred.

"Bollen är en basketboll i 'standardstorlek' från ett företag som heter 'Baden'. Deras hemsida listar deras bollar i 'standardstorlek' med en omkrets på 29,5 (749,3mm).

Jordens omkrets är cirka 40 075 km. Så denna basketboll 'horisont' motsvarar mängden krökning som man skulle se när man ser 147 km (91 miles) av Jordens horisont."

Kort sagt, om man tittar på basketbollen och Jorden och bara ser horisontlinjen har de rätt: båda ytorna är plana. Men för att fastställa den sanna naturen hos en situation eller en Planet räcker inte denna enda synvinkel.

Advertisement