Varför skrynklar huden sig när man har varit länge i vatten? Vetenskapen har svaret

av Titti Carlberg

04 Juli 2023

Varför skrynklar huden sig när man har varit länge i vatten? Vetenskapen har svaret
Advertisement

Det är inte alla som gillar att dyka eller vistas i vatten under en längre tid, medan andra kan plaska runt i timmar i poolen eller havet. De som älskar att simma är säkert vana vid en detalj som inträffar efter en viss period i vattnet: huden på händer och fötter börjar få ett "skrynkligt" utseende, som försvinner när man kliver upp ur vattnet och börjar torka.

Men varför uppstår detta fenomen på människokroppen och vad beror det på? Vetenskapen har lyckats hitta svaret.

via Scientific American

Advertisement
Flickr-Brenderous

Flickr-Brenderous

Ett team forskare har lyckats förstå varför våra händer och fötter, efter en viss tid i vatten, börjar "skrynkla" sig som om de är täckta av rynkor. Många har trott att det beror på effekten av vatten i långvarig kontakt med det yttre lagret av huden, vilket skulle orsaka en sorts svullnad.

Vetenskapen har dock varit medveten om detta sedan trettiotalet, att fenomenet uppstår inte om benens nerver är skadade, vilket leder till att forskare har ställt ytterligare frågor och har förstått att "skrynklandet" beror på en ofrivillig reaktion från det autonoma nervsystemet, vilket är ansvarig för att kontrollera andning, hjärtfrekvens och svettning.

Advertisement
Pexels

Pexels

Uppkomsten av dessa rynkor beror faktiskt på grund av en begränsning i blodkärlen som finns under huden. Men varför? Mark Changizi, en evolutionär neurobiolog vid 2AI Labs i Boise, Idaho, USA, antog år 2011, tillsammans med sitt team, att det måste bero på en evolutionär funktion, eftersom dessa rynkor representerar en aktiv process, och de kom fram till en slutsats som vi avslöjar längre fram i artikeln.

Den märkliga formen på händernas och fötternas hud, efter långvarig kontakt med vatten, tycks ha en fördel, enligt forskarteamet, en teori som bevisats i ett experiment.

Pixabay

Pixabay

Några deltagare i experimentet fick plocka upp både torra och blöta föremål, inklusive några kulor i olika storlekar, först med torra och därefter med blöta händer, efter att ha haft händerna nedsänkta i vatten i 30 minuter. Deltagarna plockade upp en blöt kula snabbare med skrynkliga fingrar än med torra händer, medan det inte var någon skillnad mellan de två förhållandena när det gällde att plocka upp torra föremål. I slutändan verkar rynkorna erbjuda en slags dränering som kan förbättra greppet hos hala föremål.

Tom Smulders, evolutionsbiolog och medförfattare till studien, sa: "Vi har visat att skrynkliga fingrar ger bättre grepp i våta förhållanden. Det kan fungera på samma sätt som dubbar på bildäck, vilket innebär, som alla vet, att däcket kommer i kontakt med vägen och greppar bättre.".

Pixabay

Pixabay

Ytterligare laboratorietester bekräftade att skrynkliga fingrar förbättrar greppet på våta och neddränkta föremål och leder vatten som dubbar på en hal väg. Våra förfäder skulle ha utnyttjat detta för att samla in mat från bäckar eller blöt vegetation, enligt Smulders.

Och hur är det med fötterna? Effekten skulle kunna vara användbar för att kunna behålla en mer stabil fot på marken när vi går på halt underlag.

Kände du redan till den här orsaken av "plommonfingrar"

Advertisement