Vissa människor kan känna lukten av regnet innan det börjar regna: vetenskapen bekräftar detta

av Titti Carlberg

07 Juni 2023

Vissa människor kan känna lukten av regnet innan det börjar regna: vetenskapen bekräftar detta
Advertisement

Doften av regn är omisskännlig: den fuktiga växtligheten, luften full av droppar skapar en doft som fascinerar många av oss i väntan på att solen ska komma tillbaka. Doften av åskväder hänger kvar även efter att himlen har klarnat, men går det att känna lukten av det innan det börjar regna? Enligt vetenskapen ja: vissa människor kan göra det.
Låt oss se hur och varför.

via IFL Science

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Visst känner du till den karakteristiska lukten av regn, men har du någonsin känt den innan dropparna faller från himlen? Enligt vetenskapen kan vissa människor ha denna "kraft". Det kan säkert vara praktiskt att kunna undvika ett skyfall och ta skydd i förväg, eller ta med sig ett paraply när man går hemifrån trots att himlen är blå och klar.

Den rena doften som hänger kvar i luften efter en storm har ett definitivt namn, "petrichor". Detta namn härstammar från grekiskan, från petros (sten) och ichor, det vill säga substansen som flödade i de grekiska gudarnas ådror. 

Således betyder termen som myntades av mineralogisterna Isabel Joy Bear och Richard Thomas 1964 ungefär "stenens blod". Lukten beror på en bakterie från marken som frigör en kemikalie som kallas geosmin. Vårt luktsinne kan upptäcka den bättre än hajens förmåga att känna lukten av blod.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Varför lockar lukten av regn oss på detta sätt? Egentligen producerar dessa bakterier det för att locka organismer till marken för att sedan sprida dem till andra platser. Faktum är att när dropparna landar på marken innehåller de luftfickor, som sväller och flyger osynligt iväg, vilket för med sig den karakteristiska lukten som är väldigt stark och utbredd efter regnet.

En annan lukt som har en stark inverkan på oss är den av kemisk ozon, som har en speciell och sötare doft än petrichor: att kunna känna lukten i luften innebär att det är dåligt väder på gång, eftersom gasbubblorna trycks ner i marken av de starka vindarna som föregår den atmosfäriska händelsen och hamnar därmed i våra "näsborrar".

Detta skulle förklara varför vissa av oss kan fånga lukten i förtid och förutse regnets ankomst: inget mystiskt eller konstigt, utan det är en fråga om att ha ett särskilt utvecklat och uppmärksamt luktsinne.
Har du någonsin varit med om det?

Advertisement