Denna institution fryser ner människor i flera decennier efter deras död

av Titti Carlberg

29 Mars 2023

Denna institution fryser ner människor i flera decennier efter deras död
Advertisement

Att kunna leva för evigt är en ambition för många, men ingen har ännu inte lyckats uppnå det. Även om målet med odödlighet ännu inte har uppnåtts, finns det en möjlighet att konservera sin kropp när den väl har upphört att leva, med hopp om att den kommer att återupplivas i framtiden, när tekniken har utarbetat nya sätt att "ta oss tillbaka". 

En man erkänner att han, efter sin död, kommer att spendera tusentals dollar på att frysa ner sin kropp, övertygad om att han kommer att återuppstå efter ett sekel.

via OE24

Advertisement
Cryonics Institute

Cryonics Institute

Mannen i fråga är Dennis Kowalski, VD för Cryonics Institute i Wisconsin, USA, som arbetar med att frysa ner kroppar efter döden och som för närvarande hyser fler än 200 stycken i kryostas. Kowalski säger att han planerar att spendera 28.000 dollar för att kryogeniskt bevara sin kropp efter sin död. 

"Min magkänsla säger mig att vi om hundra år kanske har teknologin för att återuppliva någon, men ingen vet något om framtiden så det är omöjligt att veta med säkerhet. Jag har dock inget att förlora på att konservera min döda kropp, men potentiellt allt att vinna" säger han som förklaring.

Men hur fungerar kryonik? Praktiken består i att konservera avlidna människo- eller djurkroppar i en mycket låg temperatur i flera decennier och även konservera deras vävnader, med hopp om att vetenskapen ska upptäcka ett sätt att väcka dem till liv på nytt.

Efter personens död påbörjar personalen med den kryogena konserveringen: i den första fasen sänks kroppstemperaturen ner till mellan 10°C e 0°C och cirkulationen och andningen återställs mekaniskt. I den andra fasen elimineras emellertid försökspersonens blod från kroppen medan en hög andel vätska ersätts med ett kryoskyddsmedel, ett slags frostskyddsmedel. Vid den tidpunkten bringas den döda patienten till en temperatur på ungefär -120 °C.

Om han skulle återupplivas en dag kommer han att värmas upp, kryoskyddsmedlet tas bort, sjukdomarna botas och vävnaderna repareras, vilket gör att han kommer att se yngre ut. 

Det finns många kliniker runt om i världen, där tekniken endast kan utövas efter den medicinska verifikationen och dödsförklaringen, dit fler och fler människor vänder sig varje år.

Advertisement
Cryonics Institute

Cryonics Institute

"Som jag ser det, för 100 år sedan, när någons hjärta stannade, var det precis så. Tekniken var inte tillräckligt avancerad för att få hjärtat att börja slå igen" säger Kowalski. "Under åren har vi dock lärt oss att det är möjligt att manuellt operera någons hjärta genom HLR eller hjärtdefibrillering. Något som en gång var omöjligt är idag rutin.".

Enligt vetenskapen hävdar Cryonics, som ännu inte är ett erkänt förfarande inom det medicinska samfundet, tanken att en lagligt avliden person inte är oåterkallelig avliden. VD:n säger att hans fru och tre barn också har anmält sig till proceduren: "Jag har pratat med dem om detta och jag håller med om att chansen att vakna upp, även om den är liten, är värd det. Jag är ganska optimistisk inför framtiden."

Skulle du kunna tänka dig att genomgå denna procedur? Tror du att framtidens teknik kommer att vara så avancerad att den kan väcka oss till liv efter döden?

Advertisement