En smycketillverkare uppfinner en förlovningsring med inbyggd GPS: "det är trohetsringen"

av Titti Carlberg

14 Mars 2022

En smycketillverkare uppfinner en förlovningsring med inbyggd GPS: "det är trohetsringen"
Advertisement

Förlovningsringen har ett enormt symboliskt värde. Det är en gammal tradition som går tillbaka till 1400-talet: år 1477 gav ärkehertig Maximilian av Österrike en guldring med en diamant till Maria av Burgund, som ett tecken på ett löfte för äktenskap. Sedan dess har traditionen levt kvar i många länder: även idag söker män efter den rätta ringen att ge till sin flickvän, med hopp om att kvinnan kommer att svara ja på frågan "vill du gifta dig med mig?". En brittisk smycketillverkare ville just i kraft av denna tradition, skapa en modern och teknisk ring.

via Daily Mail

Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Steve Bennet är smycketillverkaren som grundade företaget Gemporia. En av hans senaste skapelser väckte dock en hel del diskussion: mannen skapade en förlovningsring som har en GPS precis under diamanten. Hans syfte var verkligen lovvärt: Steve ville hindra alla flickvänner från att tappa bort ringen, och ge dem möjligheten att spåra den. 

Men denna funktion hamnade i skuggan, eftersom både smycketillverkaren och kunderna insåg användbarheten av GPS:en: den kunde göra det möjligt att "spåra" flickvännen för att testa deras trohet. Ringen kommer faktiskt att kallas för "trohetsringen"

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Är kvinnorna som bär ringen medvetna om denna dolda funktion? Förmodligen inte, eftersom den lilla GPS:en är noggrant dold, och vi tvivlar på att männen som kommer att köpa den har ett intresse att berätta om denna funktion till deras flickvänner. Den har dock inte blivit mottagen med stor entusiasm; även om det finns män som har definierat sig redo att övervaka sina flickvänners lojalitet, har andra män uppfattat det som en slug uppfining som invaderar andras integritet.Steve försäkrar dock att fördelarna överväger nackdelarna.

Han säger: "jag fick idén medan jag funderade på hur jag skulle säkra förvaringen av våra smycken. Våra samlingar innehåller några mycket värdefulla föremål och vissa försäkringar är naturligtvis alltid välkomna. Den viktigaste faktorn har dock varit att bevittna smärtan hos folk som har tappat bort sina smycken eller blivit bestulna på dem. I många fall överstiger det sentimala värdet av de dyrbara föremålen vida varje penningvärde och jag ville göra något för att förhindra det. Men efter att ha pratat med våra kunder såg vi att det fanns ett intresse för dessa versioner som väckte idén för en spårbar förlovningsring. Vi vet att trohetsringen inte är för alla, men vi är verkligen exalterade över den."

Vad tycker du om den här uppfinningen?

Advertisement