Enligt forskare kan vissa tatueringsbläck vara cancerframkallande

av Titti Carlberg

28 Maj 2023

Enligt forskare kan vissa tatueringsbläck vara cancerframkallande
Advertisement

Tatuering är inte bara ett mode, utan också en tradition som har sina rötter i historien. Vid det här laget har nästan alla människor minst en tatuering någonstans på kroppen. Body Art har blivit ett riktigt konstnärligt uttryck. Av denna anledning har forskningen beslutat att fokusera på de typer av bläck som används, eftersom många av dem innehåller ämnen som kan orsaka allvarliga hudsjukdomar. Fram till nu har det aldrig fokuserats på de ämnen som bläcket innehåller.

Till en början gällde problemet nästan uteslutande på spridningen av sjukdomar på grund av dålig rengöring eller misslyckande med att sterilisera lämpliga instrument och på de infektioner som kunde ha utvecklats när graveringen utförs, för att säkerställa att den tränger igenom bläcket.

Forskare från State University of New York (SUNY) var involverade i denna studie och de presenterade sina resultat vid ett möte hos American Chemical Society Chicago.

via Dailymail

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

När man utför en tatuering bör den huvudsakliga uppmärksamheten ägnas åt bläcket, huvudsakligen sammansatt av 2 element: pigment, en molekyl som tillåter färgningen och bärarvätskorna, vanligtvis alkoholbaserade. Men många innehållsbeskrivningar listar inte alla kemiska element som finns i föreningen.

Forskare har analyserat dessa grundämnen och funnit att de i sig inte är farliga, problemet uppstår om de kommer i kontakt med bakterier, som kan finnas på huden eller om de utsätts för en alltför stor mängd ultravioletta strålar. Då kan dessa komponenter bli cancerframkallande. De pigment som kan vara farliga är de som är gröna eller blåa, så pass att Europeiska Unionen har förbjudit användning av dem.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Men en av de aspekter som oroar forskarna mest är storleken på partiklarna som utgör bläcken, dessa är runt 100 nanometer, eller så små att de kan penetrera cellmembranet och orsaka skada, vilket utlöser cancerframkallande mutationer.

Forskarna arbetar på webbplatsen Whats In My Ink, som innehåller en komplett lista över alla komponenter som används i de bläck som säljs. På det sättet kanske tatueringar kan bli säkrare.

Advertisement