I Korea är det nästan omöjligt att hitta deodorantstick i butikerna: av en märklig anledning

av Titti Carlberg

27 Januari 2024

I Korea är det nästan omöjligt att hitta deodorantstick i butikerna: av en märklig anledning
Advertisement

Alla människor svettas: vissa mer, andra mindre, men det är en gemensam egenskap. Det finns dock vissa grupper av människor, som östasiater där svetten inte luktar så illa som vi är vana vid. Hur är det möjligt? Är det verkligen bara en fråga om hygien eller finns det andra, djupare, skäl bakom det? Låt oss upptäcka det tillsammans.

Advertisement

Lukt eller dålig lukt: en skillnad som är "märkbar"

Lukt eller dålig lukt: en skillnad som är "märkbar"

Pexels

En av de kulturer som mest har utforskat skillnaden i svett mellan västerlänningar och österlänningar är den japanska. När utlänningar anländer till den Stigande Solens Land kan de anses vara "kusai" eller "illaluktande", så att säga. Detta är ett urgammalt koncept, som går tillbaka till de första kontakterna mellan dessa två kulturer under 1500-talet. Samtidigt kan man inte säga att dessa problem inte finns idag också, med potentiellt pinsamma scener på jobbet eller på tunnelbanan. Är det en skillnad vi "känner" genom näsan på grund av kosten? Ja, men framför allt nej. Låt oss se vad som menas med det svaret.

Advertisement

En genetisk orsak

En genetisk orsak

Freepik

Genom den svett som produceras deltar svettkörtlarna i hanteringen och regleringen av kroppstemperaturen. Tillsammans med talgkörtlarna beror den karakteristiska lukten hos varje person på dem. Medan ekkrina svettkörtlar utsöndrar svett genom hudens porer, producerar apokrina svettkörtlar svetten genom hårsäckar och hår. Slutligen producerar talgkörtlarna talg, ett oljigt ämne i huden. Alla människor har dessa körtlar, men det är inte svetten i sig som luktar illa.

Faktum är att det finns bakterier på vår hud som bryter ner sekretet från dessa körtlar, vilket effektivt skapar en lukt som kan lukta väldigt illa. Östasiater, särskilt kineser, japaner och koreaner, har en genetisk mutation där proteinerna som ansvarar för att transportera svettmolekyler till huden inte aktiveras. Följaktligen producerar de en mindre mängd svett som är förknippad med en mindre intensiv lukt.

En kulturell orsak

En kulturell orsak

Pexels

Förutom genetiska skillnader finns det även kulturella faktorer som bidrar till uppfattningen av dålig kroppslukt, eller ingen lukt. Kost och livsstil är avgörande för skillnaderna mellan olika kulturer, och därför i uppfattningen av olika lukter. Detsamma kan också sägas om dagliga bad och en överdriven användning av parfymer eller deodoranter. De senare är mindre tillgängliga i exempelvis japanska eller koreanska butiker än vad de är i våra.

Kort sagt, det finns flera anledningar till varför östasiater svettas mindre och har en mindre intensiv kroppslukt. Biologiska, genetiska och kulturella faktorer samverkar för att förklara skillnader som vi skulle vara frestade att bara tillskriva stereotyper, eller något ännu värre. 

Kort sagt: att känna till de element som utmärker oss kan hjälpa oss att förstå de element som håller oss samman. Vilket inte är en dålig sak.

 

Advertisement