Försök på människor har godkänts för Elon Musks hjärnchip

av Titti Carlberg

04 Juni 2023

Försök på människor har godkänts för Elon Musks hjärnchip
Advertisement

Fusionen mellan människa och teknik är allt närmare att bli verklighet: det som verkade långt borta och med en futuristisk känsla håller snabbt på att bli nuet. Detta innebär att vi kan uppleva hybrida och alltmer avantgardiska situationer: Elon Musks hjärnchip Neuralink har officiellt godkänts för mänskliga försök, efter en lång process.
Låt oss tillsammans ta reda på mer specifikt vad det är för något.

via BBC

Advertisement
Steve Jurvetson/Wikimedia commons

Steve Jurvetson/Wikimedia commons

Food and Drug Administration i USA har officiellt gett grönt ljus till Elon Musks företag Neuralink, att påbörja försök på människor. Vägen hit har hittils varit lång och har krävt mycket engagemang och modifieringar för att göra tekniken så säker som möjligt för införandet av chipet i våra kroppar.

På företagets webbplats står det att den "syftar till att designa ett helt implanterbart estetiskt osynligt hjärndatorgränssnitt så att man ska kunna styra en dator eller en mobilenhet vart man än är.". Mikroskaliga ledningar, fortsätter beskrivningen, skulle infogas i hjärnans område som styr rörelse. Varje tråd har många elektroder som är anslutna till ett implantat som kallas Link.

"The Links ledningar är tunna och flexibla höljen som inte kan föras in av den mänskliga handen. Det är därför vi håller på att skapa ett robotsystem som är designat för att på ett tillförlitligt och effektivt sätt ska föra in dessa ledningar där neurokirurgen bestämmer var de ska sitta"

Elon Musk har förklarat att denna typ av teknik skulle vara effektivt för totalförlamade människor som inte kan använda en datormouse. Han sa i en intervju att chipet skulle hjälpa till att behandla hjärn- och ryggskador under en period på drygt tio år, samt hantera sjuklig fetma och andra hälsotillstånd.

Advertisement

Teknikmogulen berättade att han har arbetat hårt för att garantera att implantatet ärsäkert och uppgraderbart.

Företaget delade nyheten i ett inlägg på Twitter"Vi är glada över att äntligen få dela med oss att vi har fått godkännande av FDA att lansera vårt första mänskliga kliniska test! Detta är resultatet av otroligt arbete och representerar ett första viktigt steg som kommer göra det möjligt för vår teknologi att hjälpa många människor. Rekryteringen är dock ännu inte påbörjad till det kliniska testet, men vi kommer att släppa mer information så snart som möjligt!".

Djurförsök har visat att en apa kunde lära sig att flytta markören på en datorskärm med sinnet. Implantatet, som är i liten storlek, möjliggjorde även för djuret att säga några ord.

Det kommer säkert att finnas många som vill registrera sig för de första mänskliga testerna: skulle du vilja delta?

Advertisement