Varför är vissa potatischips grönfärgade? Nu vet vi om de är ätbara eller inte

Titti Carlberg

26 Juli 2023

Varför är vissa potatischips grönfärgade? Nu vet vi om de är ätbara eller inte
Advertisement

En av de produkter som alltid har använts vid matlagning är potatis. En mångsidig ingrediens som kan användas i många preparat. Den kan tillagas i ugnen, kokas, mosas och blandas med mjölk för att göra puré, men det som de flesta föredrar, unga som äldre, är friterad. Det kan vanligtvis göras på två sätt: i stavar eller tunna strimlor.

Det spelar ingen roll vilket snitt du väljer: det kommer alltid vara gott i vilket fall som helst. I vissa fall kan det dock hända att man tittar på potatisskivorna och märker att vissa är gröna runt kanten. Vad betyder det?

via Reader's Digest

Advertisement
Pixnio

Pixnio

En maträtt som älskas av många är pommes frites, trots att man friterar många potatisar så räcker de ändå aldrig, det finns en risk att de tar slut innan de ställs på bordet. Men ibland kan det dock hända att när du äter dem märker du att vissa har nyanser som gränsar mot grönt.

Det finns människor som inte klarar sig utan denna produkt, så pass att om de inte kan tillaga dem själva så köper de färdiga chips, men även i dessa kan man få syn på dessa konturer, inte den typiska gula, utan gröna färgen. Vissa människor, i dessa fall, föredrar att inte äta dem, utan slänger dem hellre, eftersom de tror att chipsen är gamla och dåliga, men är det verkligen så? 
Låt oss ta reda på anledningen till att vissa har denna färg.

Advertisement

När potatis utsätts för direkt solljus tenderar den att bli grön. Detta beror på klorofyll, som är den förening som ger växter den typiskt gröna färgen, vilken är avgörande för fotosyntesen, den process som växter använder för att nära sig själva. Exponering för solljus påskyndar produktionen av klorofyll i potatisen. Det är därför det alltid är bättre att förvara den i ett mörkt område.

Men kan man äta potatisen när den är grön? När klorofyll ökar i en potatis är det troligt att föreningen solanin ökar. Det sistnämnda, om det finns i alltför stora mängder, gör att potatisen har en bitter smak och kan leda till att uppleva obehag som huvudvärk eller illamående.

Om du har många potatisar som har blivit gröna är det inte nödvändigt att slänga allt, det räcker med att skära bort den gröna delen. Enligt United States Department of Agriculture är det bäst att skala potatisen, för i skalet finns det ännu mer solanin. Om du vill undvika detta problem, är det bara att förvara dem på en mörk plats.

Nu vet du varför några av chipsen i påsen har en grön kant. Lyckligtvis är det ett lågt antal med denna egenskap som kan finnas i chipspåsar, så om du har råkat äta ett grönt chips är det inget att oroa sig över.

Men om du har mycket potatis hemma som visar sig vara helt gröna när du skalar dem, måste du förbättra sättet du lagrar dem på.

Kände du redan till detta?

Advertisement