Att hänga upp en påse med vatten skulle lösa ett irriterande problem som finns i många hem

av Titti Carlberg

21 Juli 2023

Att hänga upp en påse med vatten skulle lösa ett irriterande problem som finns i många hem
Advertisement

Vissa tider på året är det ganska svårt att hitta skydd mot de säsongsbetonade "fenomen" som uppstår och just därför är det många som, år efter år, har anammat många system och lösningar som kan vara mer eller mindre effektiva. Bland dessa finns en ovanlig metod i många hem: en upphängd vattenfylld påse, vad är den till för? Men framför allt, fungerar det?

via Snopes

Advertisement

En vattenfylld påse hängandes i bostaden: vad har den för funktion?

En vattenfylld påse hängandes i bostaden: vad har den för funktion?

Pexels

Insekter är förvisso varelser som ska skyddas som alla andra, men det är obestridliigt att det under vissa perioder av året är särskilt svårt att leva med dem.

Deras närvoro i bostaden kan sätta tålamodet på prov, men det är svårt att jaga iväg dem utan att tillgripa ortodoxa metoder. Således använder många människor en alternativ teknik, särkilt under den varmare årstiden. Men fungerar det verkligen?

Advertisement

Så här fyller du en påse med vatten

Så här fyller du en påse med vatten

I, Kamranki/Wikimedia commons

Att hänga en påse vatten i huset skulle enligt många hjälpa till att hålla flugor och andra irriterande insekter borta, som förutom att surra runt omkring oss riskerar även att landa på våra matfyllda tallrikar, med ohygienska konsekvenser.

Många använder sig av denna enkla metod för att hålla objudna gäster borta från hemmiljön utan att behöva ta till kemiska produkter. För att göra denna huskur mot myggor och liknande är det bara att ta en genomskinlig plastpåse, en typisk fryspåse som man använder till att frysa in matvaror.

Pixabay

Pixabay

För att slutföra detta gör-det-själv-arbete behöver du även citronbordssalt och aluminiumfolie eller alrenativt några mynt. Häll vatten i påsen och tillsätt salt och citron, därefter aluminium eller mynt. Förslut påsen väl så att innehållet inte rinner ut. Vid det här laget ska du hänga upp påsen på den plats du förerar i huset, i trädgården eller nåra en dörr. Det viktiga är att den utsätts för direkt solljus.

Faktum är att man tror att eftersom synen hos flugor är känsligare än vad den är hos människan, kan ljusreflektionerna som orsakas av mynten hålla dem på säkert avstånd. Salt och citron, å andra sidan, hjälper till att hålla dem blanka och förstärker de irriterande reflexerna. 

När det gäller effektiviteten i denna metod finns det dock vissa tvivel, trots att den används flitigt även av många amerikanska krögare. Men fungerar det verkligen?

Metoden med en vattenfylld påse mot flugor: fungerar det verkligen?

Metoden med en vattenfylld påse mot flugor: fungerar det verkligen?

Curioctopus

I verkligheten brukar flugor frekventera områden med stora vattenytor även under dagen såsom sjöar, dammar och vattenpölar. Detta leder till tvivel om rädslan de skulle känna inför en förstorande reflektion eller intensiva ljusstrålar. 

Kan flerriktade ljusstrålar verkligen desorientera dem och få dem att flyga bort?

Vetenskapen har ännu inte gett något definitivt svar. Forskaren Mike Stringham på North Carolina State University, studerade denna metod på flugor under tre veckor i en äggförpackningsanläggning år 2007. Efter att ha undersökt mängden spillning som fanns i området i slutet av experimentet, drog han slutsatsen att vattenpåsarna attraherade flugorna ytterligare, tvärtemot vad många tror. Forskningen utfördes dock inomhus med konstgjord belysning, medan direkt solljus kan ge ett annat resultat.

Pixabay

Pixabay

Ytterligare ett experiment genomfördes år 2010. I två utrymmen fyllda med ruttet kött var bara ett av dem fyllda med dessa vattenpåsar, men det gjorde ingen skillnad i antal flugor som lockades. Återigen kan dock flera variablar spela in.

I slutändan finns det inga vetenskapliga bevis i detta avseende och att påsen med vatten som ett avskräckande gift mot flugor verkar bara vara en ren och utbredd tro.

Kände du till denna metod och har du någonsin provat den?

Advertisement