Hårborttagning i ansiktet: denna teknik är den mest spridda, men hur fungerar den?

av Titti Carlberg

28 September 2023

Hårborttagning i ansiktet: denna teknik är den mest spridda, men hur fungerar den?
Advertisement

Det finns en ny trend som blivit populär bland kvinnor, tack vare spridningen av detta mode på sociala medier: ansiktshårborttagning. I hög grad är det en viss teknik som alltfler kvinnor använder sig av, som dock kräver en viss försiktighet.
Låt oss se vad det handlar om.

via Healthline

Advertisement

Vissa kvinnor främjar tillväxten av hår, andra föredrar att depilera sig med denna teknik

Hårväxt eller inte? På senare tid verkar två olika kvinnliga trender stå emot varandra: de som främjar den naturliga hårväxten på kroppen, inklusive benen och ansiktet, och de som fortsätter att föredra silkeslen, hårlös hud. 

Om revolten mot hårborttagning å ena sidan vinner alltfler följare och kvinnor har sagt adjö till rakhyvlar och vaxning, utvecklas å andra sidan teknikerna för att eliminera hår och inkluderar fler och fler kunder. Detta är två motsatta val, båda förståeliga och som förtjänar att respekteras. I slutändan är det viktigt att känna sig bekväm och trivas med sig själv!

Bland metoderna för hårborttagning i ansiktet finns det tydligen en teknik som kallas dermaplaning som sticker ut. Denna teknik kan utföras hos en dermatolog eller hemma och den tar bort hår från hakan, ögonbrynsområdet, tinningarna, kinderna, näsan, överläppen och underkäken. 

Men vad består den av?

Advertisement

Tekniken för ansiktshårborttagning kallas dermaplaning: detta är vad det är

Tekniken för ansiktshårborttagning kallas dermaplaning: detta är vad det är

Pexels

Detta är inte en helt ny teknik, men på senare tycks den ha blivit väldigt populär bland kvinnor mycket tack vare trender som dyker upp på sociala medier. Det finns en metod som gör huden perfekt slät i ansiktet, det vill säga utan den klassiska hårväxten som kan vara mer eller mindre mörk och intensiv beroende på kvinnan, och samtidigt ha en esfolierande effekt.

För vissa kan ansiktshår representera ett verkligt estetiskt obehag, vilket leder till att de väljer en mer "stark" typ av behandling.

Dermaplaning har utan tvekan många fördelar, till skillnad från vad som händer med den klassiska rakhyveln, håret växer inte ut hårt och tjockt, för att inte tala om den enkla, snabba och billiga proceduren. Dessutom är det en bra förberedare för smink, eftersom den lämnar huden mjuk och sammetslen.

Men att välja att utföra dermaplaning hemma kan ha vissa "nackdelar": bladet som väljs för proceduren kommer knappast vara ett som proffsen använder, för att inte tala om att man måste vara väldigt försiktig så att man inte skadar sig. Håret klipps i själva verket vid basen, på hudens yta, vilket riskerar ärrbildning och infektioner. Denna typ av ansiktshårborttagning bör inte göras oftare än en gång i månaden för att undvika att irritera det yttersta lagret av huden, som skyddar mot yttre ämnen och föroreningar.

Hur man utför dermaplaning för hårborttagning i ansiktet : den korrekta proceduren

Hur man utför dermaplaning för hårborttagning i ansiktet : den korrekta proceduren

Pixabay

Hur som helst, om du väljer att utföra dermaplaning hemma, här är stegen att följa efter att du har köpt det bästa bladet du kunde hitta:

  • Förbered ditt ansikte med ånga, till exempel genom att ta en varm dusch eller en ansiktsbastu, för att mjuka upp huden och underlätta exfolieringen;
  • Tvätta ansiktet med en mild produkt för att få bort sminkrester och smuts;
  • Efter torkning, applicera en olja som lämpar sig för behandlingen, smörj in den på de områden i ansiktet som ska rakas för att underlätta slätheten av bladet och undvik att du skär dig;
  • Vid denna tidpunkt fuktar du instrumenetet med varmt vatten och för det över de valda områdena med rörelser uppifrån och ned, utför korta rörelser och kontrollera hela tiden resultatet. Håll rakhyveln, om möjligt i en 45° vinkling.
  • När du är klar, upprepa hela proceduren, fast baklänges, nerifrån och upp, så att säga "mothårs" för en bättre exfolierande effekt;
  • Slutligen, skölj ansiktet med kallt vatten och applicera en återfuktande produkt som tränger djupt in i huden efter att du har baddat den.

Undvik, de närmaste dagarna, solljusexponering och använd en hög solskyddsfaktor. Efter exfoliering blir ansiktet känsligare och det är viktigt att skydda det med stor försiktighet. Om din hud har herpesutslag, akne eller eksem såsom irritation eller blir inflammerad, undvik hemingrepp och konsultera istället en hudläkare.

Har du någonsin provat att utföra dermaplaning hemma? Vad tycker du om det?

Advertisement