Det finns ett naturligt botemedel för dina växters tillväxt och hälsa: väteperoxid, känner du till det?

av Titti Carlberg

22 September 2023

Det finns ett naturligt botemedel för dina växters tillväxt och hälsa: väteperoxid, känner du till det?
Advertisement

Letar du efter ett naturligt botemedel för dina växter? I den här artikeln kommer vi att se hur man använder en som du kanske aldrig har tänkt på: vi pratar om väteperoxid, en utmärkt allierad för att hålla växterna friska och starka.

Så här applicerar du det och rätt procedur för ditt trädgårdsarbete.

via Garden Tips/Youtube

Advertisement

För många människor är det att odla sina egna växter och ta hand om sin trädgård en riktig passion: denna aktivitet anses till och med vara terapeutisk, eftersom den kan främja avkoppling samtidigt som man är i kontakt med naturen. Det finns ett brett utbud av floristiska sorter och vissa av dem kräver bara lite omsorg och uppmärksamhet, medan andra måste följas med större engagemang för att säkerställa att de växer sig starka och frodiga.

Även förändringar i temperatur kräver vissa försiktighetsåtgärder, varje ny årstid innebär ett annat förhållningssätt till den valda plantan. Allt oftare söker man naturliga botemedel för att hjälpa växternas hälsa, snarare än att välja specifika, men kemiska och förorenande produkter. Det finns många effektiva gör-det-själv-lösningar och en av dessa är väteperoxid.

Advertisement

Väteperoxid: ett naturligt desinfektionsmedel som du kan använda till dina växter

Väteperoxid: ett naturligt desinfektionsmedel som du kan använda till dina växter

GARDEN TIPS/Youtube screenshot

Vätesuperoxid, vars kemiska namn är väteperoxid, är en flytande kemisk substans som består av två väteatomer och två syreatomer, sammanbundna i en molekyl. Det finns i olika koncentrationer, allt från de vanligare på 3% som finns på apotek och butiker, till allt högre andelar som används i industriella och vetenskapliga tillämpningar, vilka är förbjudna för hemmabruk.

Det är en kraftfull oxidant som kan frigöra syre när den sönderdelas och reagerar med olika ämnen, inklusive bakterier, virus och andra organiska föreningar. Denna reaktivitet är det som ger väteperoxid dess desinficerade egenskaper, faktum är att det vanligtvis används för hemmabruk både för rengöring av ytor och på ytliga sår, men dess applicering i hemmet kan också utvidgas till vård av växter. Hur?

Så här använder man väteperoxid som ett naturligt botemedel för växternas hälsa

Så här använder man väteperoxid som ett naturligt botemedel för växternas hälsa

GARDEN TIPS/Youtube screenshot

Några av dess komponenter gör att det är perfekt för trädgårdsarbete: i rätt doser kan det vara en utmärkt allierad för växter och bidra effektivt till deras hälsa. I groningsfasen kan man få mer motståndskraftiga frön genom att doppa dem i en lösning bestående av 100 ml vatten och 1 ml väteperoxid. Låt det göra verkan under drygt två timmar innan du fortsätter med planteringen.

Om du däremot vill återuppliva en växt som vissnat kan du göra på följande sätt: se först till att växten fortfarande kan återfå sin styrka genom att skrapa lite på en kvist för att se om den fortfarande är grön. Om den är det, fyll en balja med en liter vatten, tillsätt två teskedar väteperoxid. Blötlägg rötterna i cirka 6 timmar, plantera sedan om, och vattna den.

Med dessa tips från trädgårdsexpertet kommer resultaten bli fantastiska.

Advertisement