Naturligt medel för att eliminera vattenfläckar från träytor

av Titti Carlberg

27 September 2023

Naturligt medel för att eliminera vattenfläckar från träytor
Advertisement

Träytor är lika vackra att se på som de är ömtåliga och i behov av skydd: hur många gånger har du lagt märke till uppkomsten av mörka vattenfläckar på bordet eller golvet och frågat dig själv "hur ska jag få bort dessa?"

I den här artikeln kommer du att få se några effektiva huskurer för att lösa problemet och få fläckarna att försvinna för alltid. 

via Homes and Gardens

Advertisement

Vattenfläckar på träytor: varför bildas de?

När du placerar ett glas vatten på bordet, en möbel, eller trägolvet kan du se att det bildas en rund fläck: och sedan? Detta material, till skillnad från andra, kräver särskild uppmärksamhet och underhåll. Vattnets elastiska sammansättning bildar i kontakt med träet en sfärisk droppe som expanderar på grund av materialets porositet, men även fukt och andra miljöelement kan påverka.

Detta är dock inte irreperabelt: om träytan behandlas effektivt och framförallt direkt kommer fuktfläcken att försvinna. Det finns ingen anledning att skynda sig iväg för att handla produkter som lovar att eliminera fläckarna, du har förmodligen redan det som behövs i ditt hem, vilket kan ge ett fantastiskt resultat. 

Låt oss se några av huskurerna för att få träytor att alltid se ut som nya, fria från märken som orsakts av vatten. Ju tidigare du vidtar dessa åtgärder, desto lättare kommer du att lyckas.

Advertisement

1. Värme

1. Värme

Antonio Mette/Wikimedia commons

Direkt efter att du har insett att du har spillt vatten på träytan är en möjlig lösning att torka med en fön på låg temperatur och hastighet. Flytta varmluftsstrålen som en fläkt i rörelse, så att den inte träffar träet direkt och riskerar att förstöra det. 

Ett alternativ som kräver maximal uppmärksamhet är strykjärnet: om märket fortfarande är vått kan det hjälpa till att få den fukt som har infiltrerats att avdunsta. Täck fläcken med en trasa, töm strykjärnet på vatten och ställ in det på låg temperatur. Placera det sedan några centimeter från trasan tills vattenresterna försvinner, var dock noga med att inte bränna ytan!

2. Bikarbonat och stålull

2. Bikarbonat och stålull

Pixabay

Ett effektivt knep mot runda vattenfläckar på trä är bikarbonat. Häll tre matskedar i ett glas och tillsätt en tredjedel vatten, blanda och använd en trasa för att försiktigt föra blandningen över ytan som ska rengöras.

En annan lösning är stålull: okej, detta kanske inte är den vanligaste produkten, men du kan köpa den i vilken livsmedelsbutik som helst eller i en järnaffär om du är nyfiken på dess kraft mot vattenfläckar. Detta material är utmärkt för att undvika få repor i träet: häll några droppar citron på fläcken och gnugga lätt med stålullet. Den kommer att försvinna!

3. Tandkräm

3. Tandkräm

Pixabay

Tandkräm kan vara ett bra alternativ för att behandla vattenfläckar på trä, men det är inte alla sorter som är lämpliga. Den valda produkten måste vara vit, men inte blekande eller i gelkonsistens. Proceduren går ut på att ha lite på en trasa som ska gnuggas lätt på fläcken tills den försvinner. Torka sedan med en ny trasa som inte slipar för att avlägsna alla tandkrämsrester från ytan.

4. Majonäs

4. Majonäs

jules - Wikimedia commons

Lägg en klick majonäs, som du förmodligen har hemma, på fläcken och täck den med en mikrofiberduk. Låt det verka i en timme eller lite längre och ta sedan bort trasan. Du kan också applicera ett pappersark över produkten: oljan från majonäsen hjälper till att absorbera fukt från trytan, vilket gör att fläkten försvinner.

Advertisement

Hur man förhindrar att det bildas fuktfläckar på träytor

Hur man förhindrar att det bildas fuktfläckar på träytor

madesros1/Reddit

Bildandet av dessa runda fläckar beror på att vatten tränger in i träet, det är därför det är ineffektivt att bara agera på ytan. För att förhindra bildandet av dessa märken på grund av fukt och värme kan du följa dessa steg:

  • Täck träbordet med en tjock duk, i plast eller vadderad för att skydda ytan;
  • Undvik att konsumera drycker i de delar av bostaden där det finns träytor;
  • Använd lämpligt och skyddande vax på möbler och golv som är av trä;
  • Använd glasunderlägg på bordet och rejäla brickor under dina blomkrukor om de står på träytor.

Har du någonsin haft detta problem? Hur löste du det?

Advertisement