Släng dem inte: dessa ingredienser tar bort fläckarna på sandalerna

av Titti Carlberg

04 Augusti 2023

Släng dem inte: dessa ingredienser tar bort fläckarna på sandalerna
Advertisement

Ett av de vår- och sommarplagg som syns runt omkring är sandaler. När de vackra dagarna närmar sig och man känner värmen i luften är det många som bestämmer sig för att överge de skor som stänger in fötterna och istället bära de som låter foten andas och inte svettas, med andra ord, sandaler. Men med tanke på att skorna är öppna utsätter de dock fötterna och skosulan för smuts, vilket kan vara svårt att få bort.

Advertisement
Alisha Vargas/Wikimedia Commons

Alisha Vargas/Wikimedia Commons

Sandaler, under de perioder när temperaturen är hög, förvandlas till våra vardagsskor eftersom de är ett bra botemedel mot värmen. I andra typer av skor skulle fötterna bli glödande varma och även om öppna skor är väldigt bekväma utsätter de dock fötterna för smuts och svett. Det senare gör dock inget annat än att leda foten att lämna fläckar på innersulan och ofta dålig lukt. Det finns dock metoder som får sandalerna att se helt nya ut varje gång man bär dem.

 

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Sandaler går dessvärre inte att tvätta i tvättmaskinen som många andra skor, men för att rengöra dem är det först nödvändigt att blöta dem. Så först och främst ska du dutta med en lätt fuktad mjuk trasa på innersulan, utan att överdriva. På så sätt kan du få bort en stor del av smutsen, för att sedan koncentrera dig uteslutande på fläckarna.

Pixabay

Pixabay

Efter att ha utfört denna åtgärd räcker kan du fokusera på metoderna för att få bort fläckarna:

  • Natriumbikarbonat: blanda bikarbonat och lite vatten i en mugg, målet är att få en lätt flytande kräm. Därefter är det bara att ta en gammal tandborste och gnugga in produkten på fläckarna och sedan på resten av sulan. Vänta några minuter innan du gnuggar med en mjuk, lätt fuktad trasa för att få bort alla bikarbonatrester.
  • Marseille-tvål: späd en tesked tvål i en mugg med varmt vatten och häll sedan ut vätskan på sulan. Använd därefter en våt och väl urvriden trasa för att skölja och en annan torr för att få bort all fukt. Låt sandalerna stå på tork utomhus.
  • Fläckborttagningsmedel i pulverform: den enklaste och snabbaste metoden. Strö bara ut det över sulan, låt det verka några minuter och borsta sedan med en styv borste. Därefter ska du slå sandalerna mot varandra för att få bort allt överflödigt puder.

Kände du redan till dessa metoder?

Advertisement