Nu vet vi hur vi kan göra espressokaffet ännu godare: vetenskapen har upptäckt det

av Titti Carlberg

24 Mars 2024

Nu vet vi hur vi kan göra espressokaffet ännu godare: vetenskapen har upptäckt det
Advertisement

Vad är bättre än en god espresso? Dess berusande arom och omisskännliga smak väcker miljontals människor till liv varje dag, och nu har vetenskapen upptäckt ett sätt att göra det ännu godare, tack vare ett litet knep.

Advertisement

Kaffeklumpar: den skyldiga är statisk elektricitet

Kaffeklumpar: den skyldiga är statisk elektricitet

Pixabay

Att kliva in på en bar och beställa en god kopp kaffe är ett av livets små nöjen, både för att börja dagen och för att ta en paus från jobbet. Just under ett ögonblick som detta föddes en studie vid University of Oregon. Faktum är att en kemist och två vulkanologer, efter att ha suttit framför en kopp svart, ångande vätska, fick en idé om hur man förbereder en mer kompakt espresso samtidigt som man reducerar slöseri.

Framställning av espresso med maskin innebär att korna rostas och mals. Under malningen går bönorna sönder och producerar friktion, vilket genererar statisk elektricitet i sumpen: mikroskopiska kaffeklumpar samlas och fastnar i kaffekvarnen, vilket förhindrar att vattnet tränger in jämnt, slösar bort kaffe och gör varje kopp "variabel".

Men enligt forskarna finns det ett sätt att undvika detta och det har med fukt att göra.

Advertisement

Ett stänk vatten på kaffebönorna innan de malning

Ett stänk vatten på kaffebönorna innan de malning

Matter

Att stänka lite vatten på bönorna före malning kan enligt forskarna minska på den statiska elektriciteten på kaffesumpen. Detta begränsar den mikroskopiska ansamlingen av partiklar på kaffesumpen under beredningen, vilket säkerställer att vattnet strömmar in i den komprimerade sumpen jämnare. Större inre luftfuktighet i kaffebönorna säkerställer därför mindre spill och färre "rester" när man rengör apparaten.

"Kaffemalning producerar stora mängder statisk laddning på grund av både krossning och gnidning" står det i studien. "Laddning orsakar partikelaggregation och urladdning, ett välbekant problem inom industriell kaffeproduktion. Denna studie visar att storleken på laddningen beror på rostningsprofilen och, ännu viktigare, kaffets inre fukthalt på de hela kornen.".

Godare espresso utan slöseri: det beror på vattnet

Godare espresso utan slöseri: det beror på vattnet

Pixabay

Kort sagt, det är bara att stänka lite vatten på bönorna omedelbart innan du maler dem för att få detta resultat. Förutom att undvika slöseri blir espresson dessutom godare och krämigare.

Kemisten Christopher Hendon, känd som "Dr. Coffee" som är medförfattare till studien förklarade: "Det är bra att ha ett konstant flöde när man förbereder en espresso. Det minskar variabiliteten från kopp till kopp och tillåter bartenders att använda lite mindre kaffe, eftersom det blir mindre kvar. Vi kände inte till hur mycket laddning som samlas på kaffet eller att det berodde på mängden vatten.".

Om vi tar hänsyn till mängden espresso som varje bar producerar på en dag, kan detta system kan på lång sikt garantera stora besparingar genom att undvika betydande mängder avfall. Denna metod är dock giltig även för dem som gillar att göra espresso hemma.

Hendon var värd för vulkanologerna Josef Dufek och Josh Méndez Harper på hans kaffelaboratorium på universitetets campus i Eugene, Oregon, och under mötet noterade de likheten mellan kaffe och vulkanisk aska, vatten och magma som vanligtvis studeras, men de fann att kaffet var mindre "farligt" att studera i naturen. Vissa bartenders använder redan "Ross drop-tekniken, det vill säga, de stänker lite vatten på bönorna innan de mals, men den elektriska laddningen hade aldrig tidigare mäts.

Advertisement