Knepet för att förlänga livslängden på dina vindrutetorkare: nu behöver du inte byta ut dem så ofta

av Titti Carlberg

03 Oktober 2023

Knepet för att förlänga livslängden på dina vindrutetorkare: nu behöver du inte byta ut dem så ofta
Advertisement

En bil är inget annat än en sammansättning av olika element. När du bestämmer dig för att utföra underhåll måste alla dess komponenter kontrolleras, men alltför ofta försummas vissa av dem eftersom de anses vara av mindre betydelse och fokus ligger främst på komponenter som motor, bromsar och däck. Vindrutetorkarnas skick bedöms nästan aldrig, alltför ofta upptäcker vi att de är slitna när det är för sent. Dessa enkla komponenter kan verka onödiga, men de spelar en grundläggande roll, nämligen att eliminera regndroppar från vindrutan och göra vägen synlig.

via Obrien

Advertisement

Varför förstörs vindrutetorkarna?

Varför förstörs vindrutetorkarna?

A7N8X/Wikimedia Commons

Det är alltför vanligt att vindrutetorkarna inte uppmärksammas tillräckligt ofta, man vet aldrig i vilket skick de är och det bästa vore att kontrollera dem lite oftare, det kan hända att man upptäcker att bladen är utslitna just vid det tillfället de behövs, det vill säga när man befinner sig under ett skyfall. I dessa fall är det enda man kan göra att byta ut dem så snabbt som möjligt. 
Vindrutetorkare är en del av bilen som behöver ständigt underhåll. Faktum är att deras hållbarhet inte har en specifik period, utan utifrån hur länge de har använts och närvaron av yttre faktorer som värme och smuts. Men varför blir vindrutetorkare utslitna?

 • Temperaturförändring: temperaturförändring är verkligen inte hälsosamt för vindrutetorkare. När de värms upp för att sedan plötsligt bli kalla, förlorar de gradvis sin funktionalitet, eftersom bladet tenderas att böjas och deformeras. När gummibeläggningen är överhettad lossnar det och blir flexibelt, medan det vid låga temperaturer stelnar. Resultatet blir, i det långa loppet, att ligamenten inuti gummit brister, vilka kommer att flagna och äventyra vindrutetorkarnas livslängd.
 • Friktion: gummi är ett material som slits ut lätt och snabbt på grund av friktion. I själva verket sker denna process endast genom att gnida på grova eller fasta ytor. Vindrutetorkarvätskan tjänar till att bevara gummit genom att minska friktionen och därmed förbrukningen, men om smuts, skräp eller frost samlas på rutorna kommer gummit oundvikligen ge upp efter en kort tid.
 • Slitage: som allt annat påverkas även vindrutetorkare av tidens gång och användning. Vid en viss tidpunkt kommer oljorna som finns i gummit att oxidera och genomgå en kemisk nedbrytning.

Men hur hanterar man byte av vindrutetorkare själv? Finns det ett sätt att göra det effektivt utan att behöva åka till mekanikern?

Advertisement

Hur byter man själv vindrutetorkare?

Hur byter man själv vindrutetorkare?

PxHere

För att byta vindrutetorkare själv bör du följa dessa steg noggrant:

 • Köpa: Börja med att köpa nya vindrutetorkare men se till att du får ett par som är kompatibla med din bilmodell. Läs därför manualen till din bil eller be återförsäljaren om information, det viktiga är att både längden och kopplingen är lämplig för ändamålet.
 • Tryck: vid denna tidpunkt måste du lyfta vindrutetorkaren från vindrutan genom att trycka på kroken eller den lilla frigöringsknappen som gör att du kan ta bort dem.
 • Borttagning: Nu när du har lyft och låst upp vindrutetorkaren ska du försiktigt flytta den i en vinkel för att göra plats för den nya. Under denna fas, som kan kräva en del manövrering, var försiktig så att du inte träffar vindrutan och skadar glaset.
 • Installation: nu är det dags att sätta fast din nya vindrutetorkare. Du kommer säkert att ha tillverkarens instruktioner tillgängligt, men normalt innebär proceduren att du monterar den på samma ställe där den förra var belägen, ansluter till den gamla kopplingen. Om du har placerat den korrekt kommer du att höra ett litet klick, vilket innebär att den är på rätt plats.
 • Test: nu kan du testa dina nya vindrutetorkare genom att sätta igång dem, kontrollera att rörelserna är korrekta och att det inte hörs några konstiga ljud eller avvikelser.

Men innan du går vidare med att köpa ett nytt par, kom ihåg att underhåll är en grundläggande aspekt för att skjuta upp detta ögonblick: du kan göra dina vindrutetorkare mer hållbara så att de lever så länge som möjligt!

Några enkla regler att följa om du vill att dina vindrutetorkare ska hålla längre

Några enkla regler att följa om du vill att dina vindrutetorkare ska hålla längre

Spurzem - Lothar Spurzem/Wikimedia Commons

 • Silikonmetoden: silikon skyddar borstarna. Att applicera en silikonspray på torkargummit gör inget annat än skyddar dem, faktum är att de är väldigt sårbara och kan snabbt bli porösa.
 • Var försiktig när det snöar: i dessa fall kan det hända att vindrutetorkarna fryser fast på vindrutan, och om du då vill sätta igång dem kan det orsaka skador. Av denna anledning måste du under kalla dagar vara noga med att lyfta upp torkarna från rutan innan du sätter dig i bilen, annars riskerar du att bränna motorn som behövs för att de ska fungera. Men framför allt måste rutan tinas för att borstarna inte ska förstöras.
 • Parkera inte under solen: solens strålar anses vara en fiende till bilen, eftersom de förstör lacken och plastdetaljer, men framför allt är det solen som är främsta orsaken till slitage på torkarbladen. Så, det bästa är att parkera i skuggan för att förlänga deras liv.
 • Kontrollera vätskan ofta: när vindruteglaset är smutsigt är vi tvungna att sätta igång vindrutetorkarna. Vi glömmer dock ofta att justera mängden nödvändig vätska så vi aktiverar dem på torrt glas, med konsekvensen att bladen förstörs.
 • Regelbunden rengöring: rengör torkarbladen varannan vecka för att avlägsna smuts och föroreningar. Använd en mikrofibertrasa till detta.
 • Inspektera gummit regelbundet: kontrollera torkargummit efter sprickor eller skador. Om du ser några defekter, byt ut dem.
 • Åtgärda gnisslande ljud: om dina vindrutetorkare avger gnisslande ljud, åtgärda problemet så snabbt som möjligt. Du kan behöva ersätta dem med nya.
 • Rengöring med tvättsprit: använd tvättsprit för att rengöra dem från smuts och skräp.
 • Stäng av dem när du inte behöver dem: stäng av vindrutetorkarna när det inte regnar. Överdriven användning kan skada dem.
 • Använd dem inte för att avlägsna skräp: undvik att använda dem för att ta bort skräp och is från rutan. Använd en mikrofiberduk eller någon specifik produkt till det.
 • Satsa på torkarblad av hög kvalitet: investera i torkarblad av hög kvalitet som håller längre än de billiga.

Genom att följa dessa tips kan du hålla dina vindrutetorkare i toppskick och förlänga deras livslängd, vilket garanterar säker körning i alla väderförhållanden. Vad tycker du om dessa tips?

Advertisement