Ska man tvätta äggen direkt efter man har köpt dem? Svaret är bara ett

Titti Carlberg

15 Juli 2023

Ska man tvätta äggen direkt efter man har köpt dem? Svaret är bara ett
Advertisement

En produkt som ofta används i världens olika kök är ägget, denna ingrediens används mycket eftersom den, förutom att vara rik på protein och järn, är väldigt mångsidig, så pass att det har blivit den obestridda kungen av English breakfast. Men trots att ägg är en mycket älskad råvara har det alltid väckt många frågor, eftersom det anses vara en bärare av bakterier. Faktum är att på dess skal, i kontakt med den omgivande miljön, kan det utvecklas bakterier, som sedan när de väl kommer in i din bostad kan överföras på andra livsmedel och orsaka sjukdomar, som salmonella.

Av dessa skäl är en av de vanligaste frågorna om man bör tvätta äggen efter att man köpt dem.
Låt oss se i detalj vilket som är det bästa valet.

via Cfsph Istate Edu

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Rätt näring kräver närvaro av ägg, eftersom de är rika på näringsämnen och viktiga för både söta och salta recept, men hur kan man vara säker på att de inte bär på bakterier. Även när skalet ser rent ut kan det fortfarande finnas många bakterier på det.

När man kommer hem med dem, efter att ha köpt dem från bondgården eller snabbköpet, vill man vara säker på att det inte finns någon risk att man mår dåligt efter att man ätit dem. Av denna anledning är det alltid bäst att tvätta dem under rinnande vatten, men kan vi verkligen vara säkra på att det är det rätta. Man bör alltid ägna stor uppmärksamhet när man konserverar och hanterar ägg.

Advertisement
Pexels

Pexels

När det gäller beslutet om att tvätta dem eller inte, är det alltid bättre att undvika det, eftersom de redan har tvättats av tidigare leverantörer. Att ha dem under rinnande vatten innan man ställer undan dem på sin plats kan öka risken för kontaminering. Ägg har ett slags naturligt försvar, en skyddande film som hindrar skadliga ämnen från att tränga igenom skalet, att tvätta dem innebär att du tar bort det och låter bakterier passera.

Av denna anledning är det bättre att inte tvätta dem utan bara ställa in dem på sin plats i kylskåpet, om du verkligen vill vara säker på att de är rena utvändigt, kan du dra lätt med en trasa över dem.

Visste du redan att det är bättre att inte tvätta äggen?

Advertisement