Sparar du på fel sätt: 5 misstag som gör att du inte kan spara så mycket som du vill

av Titti Carlberg

29 September 2023

Sparar du på fel sätt: 5 misstag som gör att du inte kan spara så mycket som du vill
Advertisement

Vi har alla mål att uppnå under livets gång, kanske en dröm som man vill uppnå till varje pris. Men för att göra den till verklighet behöver man ofta mycket pengar, som man inte alltid har till förfogande. Detta är varför vi försöker studera en metod som kan hjälpa dig att spara den nödvändiga summan pengar.

Det finns de som vill uppnå sin självständighet och köpa sig en bostad, de som vill köpa en bil eller helt enkelt ägna sig åt några infall. Att spara pengar är dock inte alltid lätt, det finns misstag som ständigt görs utan att vi inser det, så av den anledningen blir det nödvändigt att förstå vilka och hur man undviker dem.

via Mid Penn Bank

Advertisement

Att bestämma sig för att spara

Att bestämma sig för att spara

nattanan/Wikimedia Commons

Alla borde ha lite pengar undanlagda eftersom det kan dyka upp en oväntad utgift, men framför allt för att på så sätt uppnå en viss självständighet och frihet att handla vad man vill. Många gör dock vissa misstag när de börjar spara som hindrar dem att få ihop det nödvändiga beloppet. Vi har listat de vanligaste felen.

  • Onödiga "spökliga" utgifter: en av de första försiktighetsåtgärderna att vidta är att försöka förstå vilka de onödiga utgifterna är och eliminera dem. Det är alldeles för lätt att registrera sig på gymmet eller på online-prenumerationer som inte används för att sedan glömma att avregistrera sig ifrån. Detta är ständiga utgifter som avsevärt påverkar sparandet.
  • Spara för mycket: ett misstag många gör är att börja med att spara för mycket, att lägga undan större delen av vad de tjänar. Man bör istället sätta en gräns och välja hur mycket man ska lägga undan varje månad.

Advertisement
PxHere

PxHere

  • För att kunna spara är det nödvändigt att veta vad man ska köpa, även små utgifter kan i det långa loppet påverka ens budget. Innan man köper något bör man noggrant tänka igenom om det är ett nödvändigt köp.
  • Håll tillbaka impulsen: det är viktigt att undvika impulsköp som bara skadar sparandet. Det blir också nästan obligatoriskt att avstå från överflödiga produkter. Om man ser något på extrapris bör man fråga sig själv "hade jag köpt denna om den inte var på extrapris?" på så sätt kommer man inte hem med produkter som inte behövs.
  • Gör-det-själv: många gänger tror man att man inte har tid eller att man inte är kapabel att utföra en reparation, som att fixa en droppande kran, och därför ringer man efter ett proffs. Vi spenderar ofta mycket pengar på grund av bekvämlighet, eftersom det finns många arbeten man kan utföra själv.

Betala inte allt med kreditkortet

Betala inte allt med kreditkortet

Got Credit/Flickr

För att inte förlora kontrollen över sin ekonomi bör man betala kontant och inte med kreditkort. De som betalar alla sina inköp med kortet brukar spendera mer pengar än de egentligen vill, eftersom de har för dålig koll på hur mycket de spenderar. Att ha kontanter visar tydligt hur mycket man gör av med. Faktum är att ett enkelt sätt att spara pengar är att skriva ner alla utgifter dag för dag.

Genom denna metod kan man få en uppfattning om vad man köper och hur mycket man spenderar. Men framför allt, genom att läsa listan förstår man vilka onödiga produkter som köpts och vilka man ska undvika i framtiden.

Vilken metod använder du för att spara?

Advertisement