Vissa lägger ägget i ett glas vatten innan de ska använda det i matlagningen: alla borde veta varför

Titti Carlberg

18 Juli 2023

Vissa lägger ägget i ett glas vatten innan de ska använda det i matlagningen: alla borde veta varför
Advertisement

En av ingredienserna som finns i allas hem är ägg, eftersom de förutom att vara en källa till protein och järn är väldigt mångsidiga. 

Den enda rekommendationen, som ständigt bör göras, är att alltid konsumera dem färska, eftersom det annars kan vara riskabelt att äta dem. Det är dock inte alltid möjligt att konsumera dem inom loppet av kort tid, det kan hända att de blir liggandes i kylskåpet i för många dagar och när man sedan äter dem är de inte längre så goda.

Just därför finns det ett enkelt knep som låter dig förstå om äggen är färska eller om det är bättre att undvika äta dem.
Vi avslöjar proceduren i detalj.

via Australian Eggs

Advertisement

Bäst före datum

Bäst före datum

Pixabay

Ätbara ägg avger ingen lukt, men om något är fel avger de en lätt svavelaktig lukt. När detta händer, för att känna sig mer säker, är det bättre att tillgripa en av de som kallas mormors huskur, eller dessa rudimentära, men pålitliga knep. Allt du behöver göra är att fylla ett glas med vatten och stoppa ner ägget i det.

Advertisement

Det idiotsäkra tricket

Det idiotsäkra tricket

Curioctopus

Ta ett ägg och sänk ner det i ett glas med vatten: om det sjunker till botten är det färskt, om det lutar är det drygt två veckor gammalt (men fortfarande ätbart om det har förvarats på rätt sätt), om det landar upprätt eller flyter är det bättre att inte lita på det utan släng det omedelbart.

Vissa lägger ägget i ett glas vatten innan de ska använda det i matlagningen: alla borde veta varför - 3

Att kunna identifiera färskheten hos ägg är svårt, om de inte köps från en lantgård och konsumeras direkt. Dess yttre skal döljer äggvitan och ägget, så det blir nödvändigt att skala dem för att föstå om de är ätbara, men genom åren har man lyckligtvis upptäckt alternativa metoder för att förstå om de är färska. Om du köper dem från stormarknaden är de märkta med ett utgångsdatum, vilket rekommenderar att de ska konsumeras innan det går ut. Men ofta struntar man i utgångsdatumet, eftersom man tvivlar på färskheten.

Denna enkla metod suddar ut alla tvivel om ägget är ätbart eller inte.

Advertisement