Vad behövs fliken som finns på baksidan av skor till? Alla använder den på bara ett sätt, men det är inte dess enda

av Titti Carlberg

21 Juli 2023

Vad behövs fliken som finns på baksidan av skor till? Alla använder den på bara ett sätt, men det är inte dess enda
Advertisement

Skor är en grundläggande komponent i vår outfit eftersom de kan avgöra framgången för den look vi har valt eller tvärtom förstöra den. Om en enda detalj räcker för att liva upp vilken stil som helst, är detta särskilt sant just för valet av skor, vilket definitivt är avgörande.

Faktum är att många människor har en riktig passion för dessa plagg, så pass att de äger en otrolig mängd par: men känner de verkligen till en skos alla delar? Många har säkert lagt märke till just den där fliken som finns på baksidan av vissa modeller, men vad är dess roll? Låt oss ta reda på vad den är till för.

via Style Run

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Om vi bad dig beskriva komponenterna i en sko, även om modellerna verkligen är varierande och väldigt olika varandra, skulle du inte tveka: du skulle ange snören, som måste knytas så man inte snubblar på dem och för att skon ska sitta stadigt på foten, sulan, den nedre och motståndskraftiga delen som dämpar stöten mot marken.

Förmodligen är det endast ett fåtal personer som kommer ihåg en tredje detalj, en som inte finns på alla sorters skor: fliken på baksidan, en liten ögla som vissa skor är utrustade med. Men vad är den till för?

Advertisement
Pexels

Pexels

Vissa tycker att denna mystiska komponent är användbar, andra tror att den bara är en accessoar som kompletterar skons estetik. Men har den verkligen ett syfte eller är den bara en del av designen?

Även om den oftast finns på baksidan av kängor, har den också blivit mycket vanlig på andra typer av skor, speciellt gymnastikskor. Dragflikarna kan för det första ha olika dimensioner, men ingen överstiger 6 centimeter. Denna variation är önskvärd och på grund av behovet av att göra dem tillgängliga för alla typer av kunder, vars fingrar har olika storlekar. Det är därför självklart att denna komponent har sina användningsområden.

Tarquin/Wikimedia commons

Tarquin/Wikimedia commons

Det stämmer faktiskt: dessa öglor på baksidan är designade för att hjälpa oss att dra på oss skorna på ett enklare och mer praktiskt sätt. Genom att dra i fliken med ett finger glider foten ner utan ansträngning i skon och utan att riskera att skon deformeras.

Detta är dock bara ett av dess användningsområden: vissa flikar representerar också små reflekterande paneler, vilka gör promenader och löpning på natten mycket säkrare, såväl som under dagtid. Men det är inte allt.

Pexels

Pexels

Öglan som finns på vissa skor används också för att hänga upp demtork efter att de tvättats eller när de blir blöta av regnet, för att inte bara lämna dem att torka på golvet. Faktum är att man kan hänga upp dem med hjälp av snören, men i händelse av stark blåst är denna lösning ingen garanti.

Slutligen har den dock i vissa fall bara funktionen av ett designtillbehör, men kan användas på alternativa sätt, som att märka skorna i tvättstugan genom att knyta ett färgat band runt öglan, som de gör i USA, eller för att förkorta snöret genom att föra in det genom öglan, eller för att fästa ett tidtagningschip vilket ofta efterfrågas av idrottare under en tävlingsdag.

Kände du till användningen av denna lilla flik som sitter på baksidan av vissa skor?

 

Advertisement