På fönstren sitter det en skruv som ska flyttas på inför sommaren och vintern: så här använder man den

av Titti Carlberg

12 Juli 2023

På fönstren sitter det en skruv som ska flyttas på inför sommaren och vintern: så här använder man den
Advertisement

När man köper ett hus renoverar man det oftast efter egna önskemål, ett av de mest funktionella inredningselement som de flesta byter ut är fönstren. Ett modernt val kan vara att välja PVC-produkter, eftersom de förutom att vara estetiskt vackra gör de bostadens värmeisolering möjlig. På sätt blir det också en avsevärd energibesparing, eftersom värmeförlust undviks på vintern, medan de på sommaren håller miljön svalare.

Men om man uppmärksammar den här typen av fönster, om man analyserar dem centimeter för centimeter, kommer man att märka några detaljer, vilka får dig att bli frågande. En av dessa är vad skruvarna på fönsterkarmen är till för?

Det är förmodligen bara ett fåtal människor som känner till dess verkliga funktion, men här ska vi förklarar det. Så låt oss se i detalj vad de är till för. 

via Cosyhomeswindow

Justering av PVC-fönster

Justering av PVC-fönster

Pixabay

När man öppnar ett PVC-fönster, kan man se en konstig mekanism på karmen, som såklart används för att stänga ramen, men om man skärper blicken kan man se att det finns ett par skruvar, de kan verka överflödiga, men de spelar en grundläggande roll.

Faktum är att så fort man har monterat fönstret bör man testa dem och se om de passar på ramen, det kan hända att bågen inte är perfekt centrerad, vilket gör det svårt att stänga fönstret. I sådana fall blir det nödvändigt att justera kontakttrycket, och detta kan göras genom att skruva eller lossa skruven som sitter på karmen.

Denna justering föreslås också vid årtidsbyte, för att anpassa fönstret till höga eller låga temperaturer.

Advertisement

På sommaren

På sommaren

Curioctopus

Skruven i fråga sitter på bågen och kan användas för att justera kontakttrycket. Genom att justera skruvens läge med en lämplig skruvmejsel kan ventilationen i bostaden förbättras och släpper in mer frisk luft. För att göra detta är det nödvändigt att minska bågens tryckkraft på ramen, det vill säga placera låsrullarna så att de är längre ifrån tätningen. Denna inställning rekommenderas på sommaren, då det är nödvändigt med ett större luftutbyte för att få en svalare miljö.

På vintern

På vintern

pexels

Man bör agera på de justerbara delarna även när vintern kommer. Faktum är att när temperaturen sjunker vill man undvika drag och behålla värmen som genereras inne i bostaden så mycket som möjligt. I detta avseende är det nödvändigt att agera på fönstren igen, denna gång på motsatt sätt jämfört med vad som gjordes under sommarperioden.

Den här gången ska vi justera spärrvalsarna för att öka tätheten i fönstret och på så sätt begränsa oönskade luftflöden. Efter denna manöver kan handtaget verka svårare att stänga: detta är helt normalt, även om handtaget fortfarande rör sig smidigt.

Om däremot fönstret efter justeringen inte stängs eller öppnas på bästa sätt, måste den gjorda justeringen rättas till.

Det är viktigt att inte skruva loss skruven helt, utan bara lossa den tillräckligt för att flytta bågen närmare eller längre bort från ramen.

Kände du redan till dess funktion?

 

Advertisement