Varför förvarar stormarknaderna äggen utanför kylen? Äntligen avslöjas anledningen

av Titti Carlberg

12 Juli 2023

Varför förvarar stormarknaderna äggen utanför kylen? Äntligen avslöjas anledningen
Advertisement

En av de mest kända och mest konsumerade ingredienserna i världen är ägg. Dess spridning bestäms huvudsakligen av dess mångsidighet, just för att det kan användas i flera olika preparat. Ägg blir inte bara mittpunkten vid en måltid, utan kan kokas hårdkokt, löskokt, stekas eller som äggröra, det kan också användas som en ingrediens som gör många maträtter otroliga. Men när man går till livsmedelsbutiken för att handla en förpackning, bör man vara väldigt uppmärksam eftersom de inte finns där du förväntar dig hitta dem.

När man ska köpa ägg ska man inte söka efter dem i butikens kylskåp, för det är inte där de förvaras. Även om det nu är normalt att hitta dem på hyllorna eller i skafferiet, är det bara ett fåtal personer som vet orsaken till det. 
Låt oss se varför.

via Australian Eggs

Advertisement

Den största risken för ägg:

Den största risken för ägg:

Pixabay

Ägg är ett mycket uppskattat livsmedel eftersom de förutom att vara goda dessutom är rika på järn, zink och protein. De konsumeras dagligen av många människor, men det som är mest grundläggande är att de ska ätas färska. När äggen köps finns de på hyllorna därav tvivel om var de ska förvaras när man kommer hem med dem: i kylen eller i skafferiet?

Ägg kan vara kontaminerade med salmonella, en bakterie som kan orsaka infektioner hos människan. Denna bakterie finns i allmänhet på skalet, eftersom det är den enda delen som är i kontakt med den yttre miljön, men framför allt med spillningen från hönsen. De fall då bakterien finns inuti äggvitan eller äggulan är väldigt sällsynta.

Advertisement

Varför förvaras de inte i kylen i livsmedelsbutiker?

Varför förvaras de inte i kylen i livsmedelsbutiker?

Raysonho/Wikimedia Commons

USA rengörs äggen på utsidan innan de skickas ut på marknaden, ett förfarande som dock kan gynna spridningen av bakterier, eftersom det bildas fukt på skalet. I Europa innan de transporteras till de olika försäljningsställena, behandlas de av insamlingsställena, det görs en noggran kontroll för att vara säker på att de inte är kontaminerade.

Av denna anledning förvaras de i rumstemperatur så fort de kommer till butikerna. På så sätt utsätts de inte för plötsliga temperaturförändringar som kan leda till bildning av fukt och därmed även bakterier.

Visste du varför ägg bör förvaras utanför kylen?

Var ska man förvara äggen när man väl kommer hem med dem?

Var ska man förvara äggen när man väl kommer hem med dem?

Edithobayaa1/Wikimedia Commons

Men många som ser äggen förvarade utanför kylen i livsmedelsbutiken undrar vilket som är det rätta stället att förvara dem hemma. Det finns bara ett svar på denna fråga, som kan förhindra att äggen förstörs och smittar dem som äter dem. Äggen bör förvaras i kylskåpet för att undvika spridning av bakterier och för att säkerställa deras korrekta bevarande. 

Faktum är att man bör ta hänsyn till att förpackningen där äggen förvaras inte är steril, därför är det bättre att garantera en kall miljö för att bromsa spridningen av mikroorganismer och konsumera dem efter vad som anges på förpackningen.

Advertisement