Många turister sätter ett glas på handtaget: vad är dess funktion?

av Titti Carlberg

11 Juli 2023

Många turister sätter ett glas på handtaget: vad är dess funktion?
Advertisement

Att resa, framför allt när det kommer till semester, bör vara synonymt med bekymmerslös avkoppling. Men för att säkerställa att det verkligen blir så är det nödvändigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder och vara uppmärksam på en rad faktorer som kan äventyra lugnet i upplevelsen. Att åka iväg och njuta av sin vistelse utan oväntade händelser är vad vi alla önskar och, för att göra det möjligt är det lämpligt att försöka förhindra obehagliga upplevelser.

Så här följer 14 tips som du kan omsätta i praktiken för en lugn och framför allt säker resa.

via Brightside

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Oavsett destination kan du möta potentiella risker under din vistelse, vilket med vissa hjälpmedel, kan undvikas eller åtminstone begränsas. För din personliga säkerhet, är det lämpligt att ta reda på hur du ska röra dig och bete dig i god tid före avresan, för att undvika obehagliga situationer, som till exempel förlora dina identitetshandlingar eller bli bestulen.

Genom att följa dessa 14 resetips tillbringar du din semester på ett mer lugnt och avslappnat sätt i, vilken del av världen du än befinner dig.

Advertisement

Bra vanor att adoptera inför resan

Bra vanor att adoptera inför resan

Pixabay

 • 1. Först och främst, när du checkar in på hotellet, undvik att säga ditt namn eller andra känsliga uppgifter högt för att undvika att någon annan än personalen hör dem.
 • 2. Välj helst ett rum som ligger mellan andra och fjärde våningen: första våningen lämpar sig mer för externa intrång.
 • 3. När du lämnar rummet, se till att täcka titthålet med något: om du, när du återvänder upptäcker att det tagits bort, be omedelbart om att få byta rum.
 • 4. När du återvänder till rummet, efter att ha varit ute, kontrollera att säkerhetslås och stopp till dörrar och fönster inte har manipulerats:städpersonalen kan ha öppnat och glömt stänga dem. 
Pexels

Pexels

 • 5. Undvik att ta med dig dyra kläder och föremål av högt värde, om det inte är nödvändigt. De kan förvaras säkrare i ditt hem och du riskerar inte att förlora dem.
 • 6. När du lämnar rummet, placera "stör ej"-skylten för att vilseleda och avskräcka eventuella tjuvar.
 • 7. Slå in din plånbok och identiteshandling i plastfolie för att skydda mot fukt och regn
1n_onli_kimeo/Instagram

1n_onli_kimeo/Instagram

 • 8. Använd inte kassaskåpet som finns i ditt rum: det är faktiskt den första plats tjuvarna går till. Fråga istället hotellpersonalen om det är möjligt att förvara dina tillhörigheter någon annanstans.
 • 9. Om du har några allergier, kom ihåg att lära dig skriva och uttala namnet på ämnen eller livsmedel du bör undvika på det språk som talas i landet du ska till.
 • 10. Om du använder uttagsautomater, lämna inte bankomatens kvitto synligt för andra. Bär det med dig för att förhindra att någon kan spåra privat information.
Curioctopus

Curioctopus

 • 11. Sätt ett glas på dörrhandtaget innan du går och lägger dig på kvällen: om någon försöker ta sig in vaknar du när glaset faller till golvet.
 • 12. Ta reda på tider för kollektivtrafiken, vilka kan variera under helgdagar och nätter.
 • 13. Ta en fotokopia av dina dokument och skicka den till din egen e-mailadress. Om du tappar bort originalen blir det lättare för dig att få nya snabbare.
 • 14. Ladda ned alla applikationer du behöver, till exempel de som är relaterade till översättning av språk, som fungerar utan wifi. Faktum är att internet är tillgängligt eller gratis överallt.

Tror du att dessa tips kan vara användbara? Har du någonsin upplevt en obehaglig händelse på en semesterresa?

Advertisement