Så här går du tillväga om oljan på spisen plötsligt börjar brinna: ställ inte stekpannan under rinnande vatten

av Titti Carlberg

03 Juni 2024

Advertisement

Att använda olja när man steker mat kräver maximal uppmärksamhet för att undvika obehagliga oväntade händelser som potentiella bränder. Om detta skulle hända, vad ska man göra för att omgående släcka elden?

Advertisement

En brand i köket på grund av fett och olja: hur uppstår den

En brand i köket kan uppstå på grund av att oljan eller fettet överhettas så pass att det fattar eld. Lågorna kan spridas snabbt om åtgärder inte vidtas på ett korrekt sätt. Denna händelse kan vara särskilt farlig eftersom den brinnande vätskan kan stänka överallt och sprida lågorna till andra lättantändliga punkter i köket, långt ifrån spisen eller ugnen. Det är då det uppstår problem med att försöka släcka elden.

Fett och olja är extremt brandfarliga ämnen och därför krävs det maximal uppmärksamhet vid matlagning. De olika typerna av oljor har olika flampunkter, det vill säga de fattar eld vid olika temperaturer, från cirka 160° till 270°, men alla sorter kan börja brinna, utan undantag. Av denna anledning är det viktigt att förstå när de överhettas för mycket för att undvika obehagliga konsekvenser: om du märker att oljan kokar och ryker är det läge att sänka värmen på spisplattan. Annars kan rökoljorna fatta eld inom loppet av 30 sekunder.

Om det skulle hända, hur ska man bäst gå tillväga?

Advertisement

Vad man ska göra om en brand uppstår på grund av olja

Freepik

Inför denna situation skulle många människor agera instinktivt och försöka begränsa elden med den mest logiska standardmetoden: vatten. Men det är en metod som absolut måste undvikas.

Det som istället omedelbart bör göras är att stänga av spisplattan och täcka grytan, fritösen, ugnen eller stekpannan med ett metallock och släcka elden med bikarbonat, salt eller en brandsläckare.

För att släcka eller begränsa branden är det nödvändigt att eliminera minst ett av de element som startade branden: förbränningen, syret eller värmekällan.

Om man häller vatten på en brand som orsakats av fett, uppstår det flammande stänk som sprids i olika riktningar och man riskerar att förvärra situationen. Av samma anledning bör man också undvika att flytta den brinnande grytan eller pannan från spisen. Bikarbonat är ett måste i alla kök, det fungerar eftersom det släpper ut koldioxid när det överhettas vilket hjälper till att släcka elden.

Medan salt istället skapar en sorts barriär mellan lågorna och luften, och berövar elden det syre som behövs för att brinna. Det behövs dock rejäla mängder av båda ingredienserna för att helt kunna släcka branden och det kan vara mer funktionellt att snabbt använda ett lock för att täcka och isolera lågorna eller en brandsläckare, helst i klass K. Undvik de som är i klass A eftersom de är baserade på vatten.

Hur man förhindrar en brand när man steker mat

Freepik

Om salt och bikarbonat är effektivt för att stoppa dessa typer av bränder ska man undvika ingredienser som mjöl och jäst som ger bränsle till elden. För att förhindra brand i köket på grund av olja är det viktigt att känna till vätskans flampunkter, men också att noggrant övervaka spisen utan att någonsin lämna den.

Matolja, oavsett sort, måste överhettas långsamt för att undvika plötslig förbränning. Dessutom är det viktigt att hålla hela hällen och ugnen rena, torka bort fett och smuts. Receptböcker, pappersservetter och liknande ska ligga på säkert avstånd från spisen, medan ett stort lock alltid ska finnas i närheten. Om det behövs snabbt har du inte tid att leta efter det.

Source:

Image credit preview: Pixaby/Freepik 

Advertisement