Ska saltet tillsättas före eller efter vattnet kokar? Det definitiva svaret

av Titti Carlberg

23 Mars 2024

Ska saltet tillsättas före eller efter vattnet kokar? Det definitiva svaret
Advertisement

Det finns en urgammal debatt när det gäller matlagning som inte verkar få någon lösning: ska man tillsätta salt i vattnet före eller efter det kokar? Låt oss försöka förtydliga och ta reda på vilket som är bästa sättet att gå vidare.

Advertisement

Att tillsätta salt i kastrullen: före eller efter vattnet kokar?

Att tillsätta salt i kastrullen: före eller efter vattnet kokar?

Freepik

När man till exempel ska koka en pasta- eller potatisrätt är tillvägagångssättet ganska enkelt: fyll en kastrull med vatten och låt det koka upp innan du lägger i pastan eller potatisen. Vattnet börjar koka vid ungefär 100°C och detta gör att vi också kan eliminera eventuella bakteriersom finns och därför blir hälsosammare, men frågan vi vill ta upp är en annan: för att smaksätta det, när är den rätta tidpunkten för att tillsätta salt? Före eller efter vattnet kokar?

Mycket beror på mängden salt som ska tillsättas och det finns många olika åsikter om detta: flera matlagningsexperter hävdar att om man häller i saltet när vattnet ännu inte kokar kan det fräta på kastrullen, eftersom kornen inte löser sig tillräckligt snabbt utan värme. Genom att de lägger sig på botten av det fortfarande kalla vattnet kan de förbli intakta och orsaka repor med tiden.

Advertisement

Salt i vattnet fördröjer kokpunkten, men hur mycket?

Detta är potentiellt sant: rostfritt stål kan i längden förstöras, särskilt om det är en stor kastrull och det därför tar längre tid för vattnet att koka upp, men också om saltet löser sig långsamt, som havssalt. Vanligt bordssalt löser sig varken snabbt eller långsamt, men kan ändå ha en långvarig frätande effekt: om man väljer att tillsätta salt innan vattnet kokar kan man hjälpa kornen att lösa upp sig genom att röra runt lite i vattnet.

Men det är dock ganska osannolikt att en nypa salt i flera liter vatten orsakar detta problem, men enligt vissa finns det en giltig anledning till att tillsätta det efter att vattnet börjat koka: om man tillsätter det innan fördröjer det kokningsmomentet, vilket genererar slöseri med el. Även om salt förhöjer kokpunkten är mängden salt som tillsätts för att koka pasta eller potatis så försumbar att det inte är avgörande. Det är snarare bättre att använda mindre vatten för att säkerställa en snabb kokning och spara på elen.

Man kan tillsätta salt både före och efter att vattnet kokar

Man kan tillsätta salt både före och efter att vattnet kokar

Curioctopus

I slutändan föreslår de flesta kockar och kokböcker att tillsätta saltet först efter att vattnet kokar, men detta har inget att göra med bättre smak.

Den enda anledningen är energibesparing, som vi sa, tidpunkten påverkas inte nämnvärt av lite salt. Men om du vill skydda dina kastruller från repor är det bättre att tillsätta det efter att vattnet kokat upp. Om du däremot är rädd att glömma att smaksätta vattnet och få en smaklös rätt, är det bättre att göra det direkt: i vilket fall som helst är inget sätt fel.

Men är det verkligen nödvändigt att tillsätta salt i vattnet istället för att strö lite över den färdiga rätten? Många kockar är överens om att tillsats av salt i kastrullen kan göra stor skillnad och göra maträtterna mer smakrika och inbjudande.

Advertisement