På äggskalet finns det en kod som få människor kan tyda: här är vad den betyder och avslöjar för oss

av Titti Carlberg

27 Mars 2024

På äggskalet finns det en kod som få människor kan tyda: här är vad den betyder och avslöjar för oss
Advertisement

När vi köper ägg kan vi lägga märke till en kod, antingen på förpackningen eller på äggskalen: vad betyder denna kod och hur ska vi tolka den? Låt oss se vad bokstäverna och siffrorna på denna produkt betyder.

Advertisement

Ägg delas upp i klasser: A, B och C

Ägg delas upp i klasser: A, B och C

Borb/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

Ägg är en väldigt uppskattad produkt när det gäller matlagning, eftersom de förutom att ge energi och näring är extremt mångsidiga och lämpar sig för en mängd olika recept. Dessutom kan de tillagas på olika sätt beroende på ens preferenser och är lättillgängliga. Det är dock grundläggande att de är av bra kvalitet, men hur kan vi få reda på allt vi behöver veta om produkten vi vill konsumera? Det är just den informationen som den mystiska koden på skalet informerar oss om.

Även om den är helt synlig, är det inte alla som känner till hur man tolkar det alfanumeriska märket man har framför sig. Innan vi lär oss hur vi ska läsa den, låt oss utgå från det faktum att ägg är indelade i 3 olika klasser A, B och C. Den första representerar högkvalitativa produkter, som kan säljas, medan den andra inkluderar andra klassens ägg, till exempel skadade, som ska användas till andra ändamål, till exempel pastöriserad äggula. Slutligen anger klass C att produkten ska användas för industriella ändamål. Det säger sig självt att de vi köper är A-klassade ägg.

Nu återstår bara att dechiffrera koden som är tryckt på äggen.

Advertisement

Hur man läser den alfanumeriska koden på ägg

Koden börjar med den siffra som indikerar typen av lantbruk: 0 betyder ekologiskt, 1 betyder frigående höns, 2 inomhus i en ladugård och 3 motsvarar höns i bur. Direkt efter finns det ett bindestreck som skiljer siffran från två bokstäver som i korthet anger äggens ursprungsland. Direkt efter finns det tre siffror som motsvarar ursprungskommun och sedan en akronym som syftar på provinsen. Slutligen kan vi se koden för företagserkännande, fastställd av hälsomyndigheten och tilldelad till varje gård.

Därefter kan även bäst före-datum också finnas: om det saknas på skalet finner vi det på förpackningen. Ägg bör i vilket fall som helst konsumeras inom två veckor efter att de har köpts, men de kan lagras i upp till en hel månad. 

Att tolka koden på äggen: mer medvetna köp

Att tolka koden på äggen: mer medvetna köp

BMK Wikimedia/Wikimedia commons CC BY-SA 3.0 - dutch/Reddit

Genom att veta hur man tolkar koden som finns på ägg innebär att du får reda på uppfödningsmetod, ursprung, kvalitet och färskhetsgrad: på detta sätt kommer du att kunna göra mer medvetna val och köpa de produkter som du anser passar bäst för dina behov. Det är i själva verket ett slags identitetskort för ägg, ett "identifikationsdokument" som ger dig all information som är nödvändig för att kunna konsumera färska högkvalitativa produkter.

Nu när du vet hur du ska tolka varumärket på ägg kan du välja de som bäst lämpar sig för de rätter du vill tillaga eller som motsvarar dina preferenser: oavsett om det är en välsmakande rätt som en omelett eller en äggtoddy, kommer du att lyckas i köket med all exakt information om huvudingrediensen i dessa två förberedelser.

Advertisement