Kasta inte äggskalen: de är användbara för att lösa dessa 3 problem i köket - Curioctopus.se
x
Kasta inte äggskalen: de är användbara…
Den här ankan springer New York City Marathon och blir webbens obestridda mästare Det regnar sedlar: pengarna faller från lastbilen och bilisterna skyndar sig att plocka dem (+VIDEO)

Kasta inte äggskalen: de är användbara för att lösa dessa 3 problem i köket

27 November 2021 • Av Titti Carlberg
1.845
Advertisement

När vi förbereder ett äggbaserat recept slänger vi skalen eftersom vi betraktar dem som matrester. Men skalen, liksom mycket annat skräp, kan vara användbart vid olika tillfällen: därför är det bättre att inte slänga något utan istället skapa föremål, verktyg och andra resurser till en mycket låg kostnad. Du kan använda dem till att skapa föremål, ljusstakar, spel till barnen; men inte bara. Precis som andra matrester - tänk till exempel på citronskal - kan även äggskal lösa vissa problem. Låt oss se vilka.

image: Flickr

Tar bort avlagringar från kastruller: det kanske låter konstigt, men tack vare äggskal är det möjligt att ta bort eventuella rester från kastrullerna. Kanske maten har fastnat i en teflon stekpanna, eller så hade den blivit bränd; få inte panik, ta äggskalen och krossa dem i småbitar med hjälp av en mortel, sedan fördelar du det på den brända ytan av kastrullen eller stekpannan och tillsätt lite salt. Häll på lite varmt vatten och gnugga lätt med en svamp: på nolltid och med minimal ansträngning kommer krukorna att glänsa igen.

image: Flickr

Mot vin och kaffefläckar: känner du till de där obehagliga mörka skuggorna som täcker ytan på koppar och glas som du ofta har haft en färgad dryck i? Kopparna ser ut att bli gulaktiga i färgen och glasen blir matta. Även i det här fallet kan äggskalen komma till nytta. Återigen räcker det med att du krossar dem med en mortel och placera sedan krosset i den kopp eller det glas du vill göra ren. Fyll sedan med varmt vatten och låt det stå och dra över natten, nästa morgon är det jätte enkelt att diska bort fläckarna.

För att slipa bladen i mixern: efter lång tid och mycket användning blir mixerbladen mindre vassa. Men du behöver inga speciella verktyg för att lösa det problemet; även i detta fall kommer äggskal väl till pass. Men först måste du lägga äggskalen i frysen i några timmar så att de stelnar, sen är det bara att lägga dem i mixern med lite vatten och sätta igång den i ett par sekunder så att mixern hackar skalen. Tack vare de frusna skalen skärps bladen i mixern.

Men äggskal är inte bara värdefulla i köket: de kan bli ett värdefullt gödningsmedel och ett utmärkt blekmedel för tvätten.

Kände du till dessa alternativa användningsområden för äggskal?

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack