Hur kan isotermiska filtar hålla en varm när de är så tunna?

av Titti Carlberg

18 Januari 2024

Hur kan isotermiska filtar hålla en varm när de är så tunna?
Advertisement

Under nödsituationer, som översvämningar eller jordbävningar, ser vi många människor insvepta i ett konstigt gyllene tyg. Det är en isotermisk filt, ett viktigt tillbehör i olika situationer, inklusive nödsituationer, som är en del av föremålen i räddningstjänstens första hjälpen-kit. I den här artikeln ska vi se hur den fungerar och om isotermiska filtar verkligen håller oss varma.

Advertisement

Vad är en isotermisk filt?

Vad är en isotermisk filt?

René Kieselmann rmk/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DE DEED

En del av första hjälpen-kit, isotermiska filtar är speciallakan som ofta används i nödsituationer. Det är inte ovanligt att se dem på människor under timmarna efter en jordbävning, eller på migranter som just räddats till havs från ogynnsamma förhållanden. Som dess namn antyder tjänar en isotermisk filt till att skydda bäraren från kyla och hålla kroppsvärmen inne.

Vanligtvis kan man av isotermiska filtar bara se den gyllene sidan vänd utåt, insidan är silverfärgad. Denna skillnad är avgörande för syftet med en isotermisk filt, som är att förhindra hypotermi och att kroppsvärmen strömmar ut. Utöver den isotermiska funktionen är dessa tillbehör också lätta, vatten- och vindtäta och det är också därför de ofta används vid bergsbestigning.

Advertisement

Kan isotermiska filtar verkligen hålla oss varma?

Kan isotermiska filtar verkligen hålla oss varma?

Amazon

Isotermiska filtar är viktiga för att undvika hypotermi, men de måste användas på rätt sätt. Skillnaden ligger just i de två olika sidorna, vilket gör att man kan förhindra värmeförlust och i stället hålla kroppsvärmen inne. Den guldfärgade sidan måste vara vänd utåt för att behålla värmen. Den silverfärgade sidan tjänar till att reflektera värmen som produceras av kroppen, för att inte låta den slippra ut i den omgivande miljön.

Även om de är extremt användbara, har de begränsningar. Men, ja, isotermiska filtar håller oss verkligen varma, men bara under vissa förhållanden. För det första är de inte designade för att skydda mot intensiv kyla och de bör användas innan kroppstemperaturen sjunker för mycket. Vidare är det bäst att undvika kontakt med kall mark och undvika att placera den silvriga sidan utåt.

Användning av isotermiska filtar även på sommaren

Vi har sett att om isotermiska filtar används på rätt sätt är de ett viktigt tillbehör när det är kallt. Detta är ett verktyg som är designat för att rädda liv under förhållanden där temperaturerna är låga: de är därför inte eleganta tillbehör eller till för att användas på fel sätt. Och tvärtemot vad man kanske kan tro är isotermiska filtar också användbara på sommaren.

Detta är inte en felaktig användning utan de kan verkligen vara viktiga under extremt varma dagar eller i öknen. Hur är det möjligt? Enkelt: använd en isotermisk filt med den guldfärgade sidan inåt.Faktum är att genom att vända filten blir det möjligt att relektera solstrålarna med den silvriga sidan utåt, och bättre sprida ut den skyddande kroppsvärmen. 
Kort sagt, isotermiska filtar kan verkligen hålla oss varma och, om de används på rätt sätt, även hålla oss svala. Fast inte samtidigt.

Advertisement