Om du alltid blir biten av myggor finns det mycket specifika skäl: låt oss ta reda på vilka

av Titti Carlberg

29 Juli 2023

Om du alltid blir biten av myggor finns det mycket specifika skäl: låt oss ta reda på vilka
Advertisement

På sommaren är många människors favoritaktivitet att sitta på balkongen eller terassen för att njuta av solnedgången. Men det är när man sitter där och snackar med vänner eller familjemedlemmar, som man börjar höra surret från från en mygga, säker på att den förr eller senare kommer att landa på någons arm och sticka den med påföljden att individen kommer tillbringa hela kvällen med att klia sig.

Ofta i varje grupp finns det alltid den som är föremål för myggor, och det blir nästan spontant att fråga varför. Faktum är att det finns mycket specifika anledningar till att myggor dras till en särskild person.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det finns många anledningar till varför myggor riktar in sig på en person, men den mest möjliga anledningen kan handla om blodgruppen. Huden producerar en kemikalie som signalerar blodtypen, vilken uppmanar myggan att röra sig mot den grupp den föredrar.

Advertisement
Renzoy16/Wikimedia Commons

Renzoy16/Wikimedia Commons

Men det finns också andra anledningar som kan få myggor att välja en individ som sitt "favoritoffer":

  • Kroppsdoften: Vissa dofter drar till sig myggor, främst svett och koldioxid, som produceras när vi andas. Överviktiga personer är ofta i myggans riktningslinje eftersom de har ett större utbyte av syre och koldioxid. Detta skyddar dock inte idrottare, eftersom myggor även kan känna lukten av mjölksyra, som produceras efter fysisk aktivitet.
  • Kroppstemperatur: Myggor attraheras av människor med hög kroppstemperatur.
  • Mat vi har ätit: Lukten av vår hud beror mycket på vad vi har ätit. Myggor gillar inte den lukt som vår kropp avger efter att vi har ätit mat som innehåller höga koncentrationer av vitamin B och C och ett sätt att hålla myggor på avstånd är att äta vitlök. Men de attraheras istället av lukten från vår hud om vi har druckit alkohol, särskilt öl.

Gkumaran/Wikimedia Commons

Gkumaran/Wikimedia Commons

En annan anledning representeras av kläderna vi bär, faktum är att myggor dras till färger, de älskar framför allt mörka färger: svart, grått, blått och rött.

För att hålla dem på avstånd skulle det räcka med att bära ljusa kläder, äta mat som får huden att producera lukter som de inte gillar, eller helt enkelt skapa naturliga repellerande medel med eteriska oljor, som basilika och lavendel.

Kände du till dessa anledningar?

Advertisement