Vad är egentligen lilltån bra till? Nej, inte bara för att slå i möbler

av Titti Carlberg

11 December 2023

Vad är egentligen lilltån bra till? Nej, inte bara för att slå i möbler
Advertisement

Människokroppen är produkten av miljontals år av evolution, ett invecklat pussel av anpassningar som gör att vi kan utföra dagliga aktiviteter utan att ens tänka på det. Ändå finns det delar på kroppen som verkar helt onödiga, som lilltån. 
I den här artikeln ska vi se om vår minsta tå verkligen är så onödig som vi tycker och vilka delar av kroppen vi skulle kunna klara oss utan.

Advertisement

Varför har våra tår naglar?

Varför har våra tår naglar?

Pexels

Innan vi lär oss vad lilltån är till för, låt oss titta noga på våra nedre kroppsdelar. De verkar normala för oss, och trots allt har vi alltid sett dem såhär: men varför har våra tår naglar? De är tydligt till ingen nytta, till skillnad från fingernaglar som är väldigt användbara i vårt vardagliga liv. Ändå finns de där.

Även om vi inte använder tånaglar idag, hade denna lilla del av kroppen, förr i tiden, en skyddande funktion. Om vi tittar på naturens värld, använder primater sina tår som om de vore händer, för känsliga uppgifter som att ta bort parasiter och greppa trädgrenar. Visst, människan behöver inte längre det alternativet, men tånaglar ger dock lite extra skydd åt tårna. Jämfört med de delar av kroppen som vi snart kommer se, har åtminstone de senare en användbarhet.

Advertisement

Vad är lilltån till för?

Vad är lilltån till för?

Pexels

Och nu är vi framme vid lilltån, tån som finns längst ut på våra fötter, så liten att vi tycker att den inte är till någon nytta. Ofta förbisedd och underskattad, lilltån spelar faktiskt en avgörande roll för vår rörlighet. Och nej, det är inte för att få oss att skrika av smärta när vi slår den i en möbel.

Faktum är att lilltåns led spelar en väldigt viktig roll. Enligt fotterapeuten Bruce Pinker rör sig foten i sidled under normal gångbiomekanik. Lilltån tjänar till att balansera denna rörelse, och hålla oss i balans. Faktum är att vi skulle kunna betrakta lillfingret som en av de tre hörnen i triangeln som bildas av stortån, hälen och lilltån. En triangel som gör att människor kan gå upprätt: ur denna synvinkel har lilltån bidragit till vår evolution.

De delar av kroppen som inte (längre) tjänar något syfte

De delar av kroppen som inte (längre) tjänar något syfte

Pexels

Så, då har vi hittat en användning för både tånaglarna och lilltån. Ändå finns det vissa delar av människokroppen som har blivit föråldrade idag. Kanske hade de ett syfte förr i tiden, men med det förflutna menar vi för flera miljoner år sedan, när Homo Sapiens ännu inte existerade. Här är de viktigaste:

  • Visdomständer. De kan smärta något fruktansvärt när de växer, och därför måste de avlägsnas från munnen. Men en gång i tiden när man hade att göra med rawfood eller mat som var särskilt svår att tugga var de användbara.
  • Tredje ögonlocket, eller snarare semilunarvecket. Dess rester kan ses i den inre ögonvrån, i form av en liten halvmåne. Det verkar vara resterna av ett tredje ögonlock, ett niciterande membran som hos reptiler, fåglar och hajar som skyddar ögat från utsidan.
  • Hår. Just det, idag behöver vi egentligen inget hår, förutom av estetiska skäl i form av hår eller skägg. Men håret fyller inte längre någon evolutionär funktion, i en värld där människan skyddar sig mot kylan med olika sorters tyger. Låt oss dock inte berätta det för tillverkare av vaxremsor.

Varje del av vår kropp, även om den inte längre fyller en funktion, har den dock fortfarande en historia att berätta. Som vi har sett kan lilltån verka onödig för oss, men den gör mycket mer nytta än vi tror. Och om inte annat, så vet vi nu vem vi ska skylla på nästa gång vi håller på att tappa balansen.

Source:

Image credit preview: Pexels

Advertisement