Lök och dess skal är väldigt användbart i trädgården: så här använder du det

av Titti Carlberg

20 September 2023

Lök och dess skal är väldigt användbart i trädgården: så här använder du det
Advertisement

En av ingredienserna som finns i alla människors skafferi är lök. Ett mångsidigt livsmedel som kan användas i många tillredningar, och som tack vare dess unika smak kan lyfta alla andra ingredienser, vilket ger djup och komplexitet till rätterna. Men dess egenskaper är inte begränsade till bara matlagning. Faktum är att denna produkt har många och varierande tillämpningar, den ger till exempel många hälsofördelar och har en lång historia inom traditionell medicin. Dess egenheter är kända, men vad få människor känner till är att den också är mycket användbar i trädgården.

via ujjwal mitra/YouTube

Lök

Lök

Pixnio

Lök används ofta som en aromatisk bas för många olika maträtter, den hackas vanligtvis i små bitar och används för att smaksätta varm olja eller smält smör, den kan även användas rå som pålägg på smörgåsar, i sallader, på hamburgare och varmkorv. När man ska använda denna grönsak är det alltid bäst att först skölja av den noga, med tanke på att den har odlats under jord, men man måste också skala den och ta bort de översta lagren. Med detta skapas dock överdrivet avfall eftersom dessa element kan användas på olika sätt, särskilt skalet. De översta lagren är väldigt användbart eftersom det innehåller många vitaminer, det kan användas i matlagningen för att göra infusioner och avkok, men även buljonger.

Få människor känner till att skalet är väldigt användbart i trädgårdsarbetet. Det finns 4 sätt som gör det möjligt att få växterna frodiga.

Advertisement

Användningsområden

Användningsområden

ujjwal mitra/YouTube

Lökskal kan användas som kompost, en teknik som går ut på att sprida torra lökskal på marken för att skydda odlingen från överdrivet solljus. Du kan strö det direkt på marken eller i krukan. På detta sätt är det möjligt att förhindra fukt i jorden, men också bildning av ogräs.

Lök kan också användas som bekämpningsmedel, i själva verken är den huvudingrediensen i ett naturligt medel. Lägg en lök, delad i fyra delar i en mixer, tillsätt fyra vitlöksklyftor, chilipulver och lite vatten, mixa allt. Filtrera och tillsätt vatten för att späda ut blandningen. Detta kan sprayas på växterna för att hålla insekter borta.

Lökskal är också ett utmärkt gödningsmedel, låt det dra i varmt vatten under en hel natt. Nästa dag är det bara att filtrera och späda den med vatten. Det sista steget är att fukta jorden med det. Slutligen, genom att lägga till lite aloe vera-gel och en infusion  av lök kan man skapa en hormon för rötter, det vill säga en kemisk eller naturlig substans som hjälper till att hindra reproduktionen av ogräs.

Kände du till dessa användningsområden?

Advertisement