Videosamtalsmöte: misstag som alla gör utan att inse det

av Titti Carlberg

09 Oktober 2023

Videosamtalsmöte: misstag som alla gör utan att inse det
Advertisement

Med explosionen av distansarbete har videosamtal blivit en grundläggande del av affärskommunikation. Men om du ofta befinner dig i Zoom-, Meet- eller Skype samtal är det viktigt att framstå som professionell och projicera en pålitlig bild. Följaktligen, snarare än att improvisera, är det bättre att följa några praktiska tips för att framstå som professionell i videosamtal.
Låt oss se vilka!

Advertisement

Hur man definierar utrymmen för att framstå som professionell i videosamtal

Hur man definierar utrymmen för att framstå som professionell i videosamtal

Pexels

Om du inte är inblandad i ett brådskande samtal, bör du ha gott om tid att förbereda miljön från vilken du kommer att koppla upp dig för videosamtalet. I de flesta fall kommer du att befinna dig i ditt hem, så det är viktigt att du lär dig hur du bäst hanterar din klädsel, som bör vara lämplig förtillfället, och dina utrymmen.

Se först till att du har tillräcklig belysning. Placera ljuskällorna för att undvika otillräckligt eller för inträngande ljus. Försök sedan att eliminera bakgrundsljud: du kommer inte att kunna eliminera externt brus, men det är möjligt att begränsa det. Samtidigt kan du varna omgivningen om att du är på väg att börja ett videosamtal.

Slutligen, hantera din webbkamerabild och ta hand om bakgrunden. Välj i detta avseende en neutral bakgrund som är naturlig och välmöblerad men som inte ger dina samtalspartners en känsla av tyngd, om det behövs kan du också föredra en virtuell bakgrund, som de som erbjuds av olika videosamtalsplattformar.

Advertisement

Vikten av bakgrunden under ett videosamtal: hur man gör den professionell

Vikten av bakgrunden under ett videosamtal: hur man gör den professionell

Pexels

Människor är ofta benägna att bedöma din professionalism utifrån bakgrunden under videosamtalet. Det är dock inte det enda elementet, men det kan bidra till helhetsintrycket. Som vi såg i föregående stycke kan en naturlig bakgrund verka professionell i videosamtal, särskilt om den:

  • är balanserad och ordnad;
  • innehåller väggar med neutrala färger;
  • innehåller lugnande element som ett litet bibliotek eller växter;

Alternativt kan du alltid använda de program du använder för att ringa videosamtal för att välja en virtuell bakgrund. Teams, Zoom och Meet erbjuder alla den funktionen, så att du kan dölja eller sudda ut bakgrunden, eller till och med ändra den till en anpassad bild. Även i det här fallet är det dock viktigt att välja rätt bakgrund för att framstå som professionell i videosamtalet. Föredra en bakgrund som är lämplig för tillfället men kom alltid ihåg att programvaran med vilken du kan klippa ut din figur och infoga den virtuellt i bakgrunden inte alltid är perfekt. 

Hur du framstår som professionell i videosamtal: några praktiska råd

Hur du framstår som professionell i videosamtal: några praktiska råd

Pexels

Oavsett om det är du som organiserar videosamtalet, eller bara deltar, är det viktigt att du tar dig tid att förbereda dig ordentligt. För att se till att allt går bra finns det några bästa praxis som går utöver hanteringen av platsen och val av väggar.

Kontrollera alltid att din WiFi-anslutning är stabil och snabb, för att undvika förseningar eller avbrott. Kontrollera även din bärbara dators batteri, mikrofon och hörlurar, och glöm inte att kontrollera videokvaliteten innan du börjar.

Men att framstå som professionell i videosamtal beror också på hur du beter dig. Du kan undvika bakgrundsljud genom att stänga av mikrofonen när andra pratar, och hålla dina insatser väsentliga för att uppmuntra till diskussion, om det behövs

 

Advertisement