Tror du att du har blivit blockerad på WhatsApp? Så här förstår du det och vad du ska göra

av Titti Carlberg

07 Oktober 2023

Tror du att du har blivit blockerad på WhatsApp? Så här förstår du det och vad du ska göra
Advertisement

WhatsApp är en av de mest använda meddelandeapparna, men ibland kan frågor uppstå om hur den fungerar. Till exempel hur förstår man om en kontakt har blockerat dig på WhatsApp?
Låt oss se vilka tecken det är som indikerar att en kontakt har blockerat dig och vad du ska göra.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Att ha den här misstanken är inte roligt, särskilt om du bryr dig om personen du tror har blockerat dig. Snabbmeddelandeapplikationer har revolutionerat vårt sätt att kommunicera och det är verkligen ett väldigt bekvämt och snabbt sätt att interagera med vänner, släktingar och bekanta, men också för att komma i kontakt med människor man aldrig träffat. Du kanske träffar någon på sociala medier och efter ett tag byter ni telefonnummer med varandra för att prata på WhatsApp.

Om detta representerar ett effektivt alternativ till de nu föråldrade breven skrivna med penna och skickade med posten, måste vi erkänna att WiFi har gjort allt mindre romantiskt. Naturligtvis har vi möjligheten att använda smileys och emojis, men den långa och oroliga väntan på att ett brev ska komma från vänner och följeslagare var något helt annat. I båda fallen var dock frågan "när skriver han/hon till mig?" eller "kommer jag att få något svar?", detta var en integrerad del av utbytet, men med over-the-air-meddelandena händer en annan sak: "blockerade han mig?".

"Blockering" inträffar när en person inte längre vill tillåta dig att kontakta den, vilket effektivt hindrar dig från att skicka meddelanden till den, se personens status och kontrollera om han/hon är online eller inte. När det gäller WhatsApp, en applikation som skapades 2009 av Jan Koum och Brian Acton och släpptes officiellt i början av 2010, blev den ett av de mest använda alternativen för snabbmeddelanden i världen. Så, hur ska man förstå att man har blivit blockerad av någon?

Advertisement

Hur kan man förstå att man blivit blockerad på WhatsApp?

Hur kan man förstå att man blivit blockerad på WhatsApp?

Pixabay

Som den officiella webbplatsen själv bekräftar finns det flera tecken som visar att du är blockerad på WhatsApp. Du kanske har en misstanke och vill veta säkert, eller så vet du redan med bestämdhet att WhatsApp inte skickar aviseringar om kontakter blockerar dig och du vill veta mer. Detta är vad du bör hålla utkik efter:

 • Du kan inte längre se den sista anslutningstiden för din kontakt;
 • Om du försöker skriva till din kontakt visas bara en bock istället för två, ett tecken på att meddelandet inte levererades.
 • Du kan inte längre ta emot meddelanden från din kontakt och även om konversationen fortfarande resulterar synlig, är det omöjligt att få svar på dina meddelanden;
 • Profilbilden på din kontakt är inte längre synlig;
 • Om du försöker ringa en kontakt som har blockerat dig kommer samtalet inte att slutföras och du hör bara en upptagetton.

Nu, om ett enstaka av dessa tecken visar sig, indikerar det inte att du har blockerats på WhatsApp, men om de alla visar sig samtidigt, finns det en stor risk att en kontakt har blockerat dig.
Vad ska man göra då?

Vad ska man göra om man har blockerats på WhatsApp?

Vad ska man göra om man har blockerats på WhatsApp?

Pexels

När du väl har fastställt att du har blivit blockerad, eller åtminstone har ett rimligt tvivel, finns det inte mycket du kan göra. Blockering på WhatsApp är ett ensidigt beslut och kan inte ångras eller kringgås. Men om du har en riktigt bra anledning att kontakta personen i fråga, som i en nödsituation, kan du prova att använda andra kommunikationssätt. Du kanske kan ringa eller skriva via en annan meddelandeapp, men kom ihåg att det finns en anledning bakom blockeringen, så respektera alltid personens integritet.

Om du kan kontakta personen som blockerat dig påWhatsApp, försök att starta en fredlig dialog för att ta reda på orsaken till blockeringen. Respektera uppförandereglerna och, om personen har tagit bort blockeringen, försök förhindra att det händer igen. Var tålmodig: om kontakten som blockerade dig inte svarar omedelbart, tjata inte. Det skulle bara i slutändan förvärra allt.

Hur blockerar man en kontakt på WhatsApp?

Det kan dock hända att du känner ett behov av att blockera en kontakt på WhatsApp. För att göra det kan du följa dessa enkla steg:

 • Öppna WhatsApp på din smartphone eller iPhone;
 • Välj konversation med kontakten du vill blockera;
 • Tryck på namnet högst upp i chatten;
 • Svep nedåt på profilinformation;
 • Leta efter alternativet "Blockera" eller "Blockera kontakt";
 • Tryck på alternativet för att blockera kontakten på WhatsApp.

När du har blockerat din kontakt kommer du inte längre att ta emot meddelande, samtal eller videosamtal från den. Dessutom kommer du inte längre att se dess statusuppdateringar. Som vi tidigare nämnt kommer inte heller den blockerade kontakten se din information eller meddelanden.
För att avblockera kontakten måste du gå till sekretessinställningar och hitta den i din lista med blockerade kontakter, och, om du vill, låsa upp kontakten i fråga.

Har du någonsin blockerad någon på WhatsApp eller blivit blockerad?

Source:

 

 
Advertisement