Varför luktar fisk illa? Här är den vetenskapliga anledningen till det du undrar över

av Titti Carlberg

09 Oktober 2023

Varför luktar fisk illa? Här är den vetenskapliga anledningen till det du undrar över
Advertisement

Lukten av färsk fisk är en unik lukt som ofta, och med rätta, förknippas med lukten av hav. Men lika ofta kan det hända att denna lukt inte är behaglig. Låt oss upptäcka vetenskapen om varför fisk luktar illa och hur man känner igen färsk fisk.

Advertisement

Varför luktar fisk illa: förklaringen till den dåliga lukten

Varför luktar fisk illa: förklaringen till den dåliga lukten

Pixabay

När vi pratar om färsk fisk förväntar vi oss att den har en doft som ligger väldigt nära vår idé om havet. Det är en behaglig arom som indikerar, vilket vi kommer att se senare, fiskens fräschör. Men vad händer när fisken börjar ge ifrån sig en starkare och skarpare lukt: varför luktar det illa om fisk?

Vi kan hitta huvudorsaken till fiskens dåliga lukt bland de mikroorganismer som finns i fångsten. Bakterierna som finns naturligt i fisken börjar faktiskt omvandla en kemisk substans som kallas trimetylamin N-oxid, eller TMAO, till trimetylamin eller TMA. Den senare är ansvarig för den obehagliga lukten.

Processen går mycket snabbare i fiskarter från kyligare vatten, till exempel torsk, men den orsakas inte bara av bakteriens inverkan. Vi vet alla att fisk är rik på omega-3 fettsyror, men när de utsätts för syre oxiderar de och producerar flyktiga molekyler som också är ansvariga för den dåliga lukten.

Advertisement

Kan man få bort den dåliga lukten från fisk?

Kan man få bort den dåliga lukten från fisk?

Pixabay

För att säkerställa att fisken bibehåller en behaglig lukt är det viktigt att vara uppmärksam på tiden fram till tillagning och lagringstemperaturen. För att minska den dåliga lukten av fiskprodukter är det bäst att förvara den på is och i kylskåp med en temperatur på mellan 0 och 4°C.

När det gäller matlagning är dock preparat baserade på sura ämnen särskilt användbara, eftersom de gör TMA lösligt och minskar dess flyktighet. Några exempel är att koka fisk i en buljong med saltat vatten, grönsaker och citronsaft eller vinäger, men att stuva med tomat, karaktäristiskt för medelhavsköket, är också bra. I synnerhet citron är vår mäktigaste bundsförvant före, under och även efter tillagning.

Hur man känner igen färsk fisk: tips för att undvika att hamna inför en illaluktande fisk

Hur man känner igen färsk fisk: tips för att undvika att hamna inför en illaluktande fisk

Pixabay

Det är en sak att hantera den dåliga lukten hos fisk, och en annan sak att agera uppströms och känna igen färsk fisk vid köptillfället. I detta avseende kan några praktiska tips få oss att undvika köpa illaluktande fisk och förlänga dess färskhet, samt förbättra dess goda smak. Här följer några råd:

  • läs etiketten, om det finns någon, eftersom den ger dig förstahandsinformation om fisken färskhet;
  • lukta på fisken, vilket vi redan nämnt i artikeln, försök känna igen den färska, delikata doften av hav;
  • titta på färgen och dess övergripande utseende, färsk fisk har iriserande reflektioner och inte matta;
  • titta på dess ögon, de hos färsk fisk är svarta och utskjutande, och undvik fisk som har gråa och insjunkande ögon;
  • Känn på den om det är möjligt, en färsk fisk har fast, elastiskt kött, medan gälarna är röda

Alla dessa tips kan hjälpa dig att känna igen färsk fisk och minska risken för att hitta en illaluktande fisk i ditt kök. Det bästa sättet för att garantera färskheten är att handla från pålitliga källor och följa hygien- och bevarandebestämmelser.

Advertisement