Alla gör det, men det är inte bra att ge brödsmulor till fåglar: här är varför

av Titti Carlberg

26 Oktober 2023

Alla gör det, men det är inte bra att ge brödsmulor till fåglar: här är varför
Advertisement

Hur många gånger har du sett någon sitta på en parkbänk som kastar brödsmulor till fåglarna? Kanske har du också gjort det någon gång, eller varit frestad att göra det. Att mata fåglar verkar vara en snäll gest, men verkligheten är en annan, åtminstone när det handlar om att ge dem brödsmulor. 
Låt oss se varför bröd och liknande föda kan utgöra en allvarlig risk för fåglar, och vad som representerar ett säkrare foder.

Advertisement

Varför bör vi inte ge brödsmulor till fåglar

Varför bör vi inte ge brödsmulor till fåglar

Pexels

Bröd anses ofta vara ett lämpligt foder för fåglar, så mycket att bilden av att erbjuda smulor till fåglar nu är en del av vår kultur. Men i verkligheten kan bröd orsaka mer skada än nytta för våra flyktiga vänner.

För det första är spannmålsprodukter salt mat, vilket kan orsaka stor törst hos fåglarna. Vidare, när de kommer i kontakt med vatten, kan brödet bli en bördig grund för spridning av farliga bakterier. Men inte bara det: det höga kolhydratinnehållet i bröd kan bidra till en missbildning som kallas änglavinge. Detta är en sjukdom som förändrar den sista leden i en eller båda vingarna, vilket gör att de böjer sig utåt på ett onaturligt sätt.

Generellt sätt gäller samma varning för alla brödliknande livsmedel som kex, kakor och olika snacks. De kan inte bara orsaka hälsoproblem hos fåglar, utan det leder till ett ökat behov av vatten vilket resulterar i högre energiförbrukning.

Advertisement

Vilken föda ska man välja för fåglar?

Vilken föda ska man välja för fåglar?

peakpx

Bara för att vi inte längre bör ge smulor till fåglarna betyder det inte att vi ska sluta erbjuda dem föda. För att välja rätt sorts mat, och bevara vilda fåglars hälsa, kan vi ta deras säsongsbetonade kost som exempel. Om de under de varmare månaderna livnär sig på proteinrika insekter, väljer de oftare frön, nötter och ekollon under vintermånaderna .

På marknaden kan du hitta specifika fröblandningar för vilda fåglar, mat för insektsätande arter och oljefrön som solros, osaltade jordnötter och hackade valnötter. Samtidigt kan ett bra val vara färsk frukt, som äpplen, persimoner och päron, eller grönsaker. I alla dessa fall är det hälsosam mat som passar in i fåglarnas kost som gör att de kan bibehålla ett utmärkt hälsotillstånd.

Gå ett steg längre: en fågelkrubba för att ge mat till fåglarna

Gå ett steg längre: en fågelkrubba för att ge mat till fåglarna

Pexels

För att mata vilda fåglar på ett säkert och effektivt sätt, om du har möjlighet kan du använda en fågelkrubba. Det finns olika typer, och det viktiga är att välja en som passar storleken på de djur du vill mata. Se till att krubban är placerad så att de lätt kan komma åt maten, men inte med hela kroppen.

Tänk också på förekomsten av rovdjur som katter och hundar: det är viktigt att de inte kan nå fåglarna medan de äter. Och lika viktigt att tillhandahålla en skål med rent vatten, särskilt på vintermorgnar när vattnet lättare fryser till is.

Att undvika ge brödsmulor till fåglarna och noggrant välja maten är enkla försiktighetsåtgärder som hjälper dem att leva hälsosamt. Och utan hälsorisker.

Advertisement