Märkliga regler i Paris som man inte förväntar sig: lär dig dem utantill om du tänker besöka platsen

av Titti Carlberg

06 Oktober 2023

Märkliga regler i Paris som man inte förväntar sig: lär dig dem utantill om du tänker besöka platsen
Advertisement

Åtminstone en gång i livet är det absolut nödvändigt att besöka Paris, Frankrike. Om du inte har turen att vara född på denna underbara plats, kan du alltid upptäcka den i en oförglömlig resa, men se upp: du kanske inte känner till de regler och förbud som kan verka konstiga för andra, men som du bör tänka på om du bestämmer dig för att besöka staden!

Advertisement

Paris, den berömda franska huvudstaden som har mycket att erbjuda

Paris, den berömda franska huvudstaden som har mycket att erbjuda

Pixabay

Paris är Paris: känd som la Ville Lumière, Frankrikes huvudstad är berömd för att erbjuda mycket, både till sina medborgare och lyckliga besökare. Bland de mest romantiska resmålen i världen är det känt för både sitt konstnärliga och gastronomiska värde, såväl som dess mode och kultur. Ett av de viktigaste verken i konstnärshistoria ställs ut just här, på Louvren: vi pratar förstås om Leonardo da Vincis Mona Lisa, för att inte tala om det berömda Eiffeltornet, Notre Dame katedralen och Triumfbågen.

Om du går på en bantningsdiet är Paris inte rätta platsen för dig: dess läckra croissanter och baguetter kommer att sätta din uthållighet på prov!

Men om du besöker staden med tunnelbanan måste du tänka på några regler som du kanske inte hittar i andra delar av världen. Paris är unikt på alla sätt och detta inkluderar även de regler som måste respekteras: om du inte vill riskera att bli utskälld, innan du påbörjar din resa bör du memorera de förbud vi ska berätta om.

Dessa regler har rötter i lokala traditioner, föråldrade och bortglömda fördrag, administrativa beslut och är i vissa fall förtroendevalda tjänstemäns påhitt.

Advertisement

Märkliga regler i Paris: här är de

Märkliga regler i Paris: här är de

Pixabay

  • Fotografera eiffeltornet på natten: lamporna som utgör den nattliga belysningen av strukturen, så många som 20.000, anses vara ett konstnärligt verk och som sådant omfattas upphovsrätten. Detta innebär att upphovsrätten förbjuder fotografering och användning för kommersiella ändamål.
  • Sopkärl: i Paris anses dessa föremål vara ett dödligt vapen. Du läste rätt. Dessa behållare kan dölja olaglig avfallshantering eller innehålla farliga föremål.
  • Nej till att kyssas på stationen:det verkar som att förälskade par, förr i tiden, som var tvungna att säga farväl på stationen hindrade tågens avgång, på grund av svårigheten att behöva skiljas från varandra. Av denna anledning är kyssar nära spåren förbjudna, för att säkerställa tågens avgång vid fastställd tidpunkt.
  • Döpa sin gris till Napoleon: Denna bestämmelse skapades med syftet att bevara bilden av kejsaren, eftersom detta djur har negativa konnotationer i den kollektiva fantasin och förknippas med avfall och smuts.
  • Radio: en av de mest ovanliga reglerna i Paris är den som åläggs radiostationer, vars sändare är inbjudna mellan 8.00 till 20.00 att sända till 70% fransk musik. Detta är ett val som gjordes år1994 och som inte passar bra med moderna konsumtionsmodeller inom musikområdet, där onlineplattformar tagit över.

 

Märkliga regler i Paris som du inte förväntade dig.

Märkliga regler i Paris som du inte förväntade dig.

Pixabay

  • Alkohol: enligt ett dekret är alkoholhaltiga drycker inte tillåtna på arbetsplatser i Paris. Det finns dock vissa undantag som öl, cider och vin (som tillverkas i Frankrike).
  • Fotografera polisen: det är strängt förbjudet att fotografera poliser eller deras transportmedel.
  • Arrestera en medborgare: enligt artikel 73 har en medborgare befogenhet att arrestera en annan om den anses vara efterlyst.
  • Rösta på en avliden kandidat: om en person avlider, men valet är nära förestående och medborgarna redan har röstat, kan inte detta göras ogjort.
  • Hänglås på broar: även om det anses vara en romantisk gest och Paris anses vara kärlekens stad par excellence, är det förbjudet att sätta hänglås på broar. De tror att det hindrar visionen av ett panorama som UNESCO har klassat som ett världsarv.

Inte bara i Paris: även andra franska städer har konstiga regler

Inte bara i Paris: även andra franska städer har konstiga regler

Pexels

Frankrike har fler konstiga regler, som den som förbjuder närvaron av UFO:n. År 1954 förbjöd ett dokument flygande tefat över staden Châteauneuf-du-Pape, där påstådda iakttagelser hade rapporterats. Borgmästaren bestämde sig för att fatta detta beslut för att lindra den växande paniken bland medborgarna och undertecknade en förordning enligt vilken UFO:n inte får landa i området. 

Dessutom förbjöds närvaron av mygg i Briollay, Maine-et-Loire, år 2018, efter att borgmästaren André Marchand förbjöd dem att flyga in i staden. Samma år i Challans i Vendée, beslutade borgmästaren att förbjuda regnet att falla efter en ganska stormig period.

Kort sagt, varje land har sina egna normer och regler som vissa säkert tycker är konstiga, men alla delar av världen är värda att besöka och detta är särskilt sant när det handlar om Frankrike och dess fascinerande huvudstad Paris.

Har du någonsin varit i Ville Lumière?

Advertisement