I Frankrike finns det en märklig trafikskylt: endast ett fåtal lyckas gissa dess betydelse

av Titti Carlberg

04 Maj 2024

En fransk trafikskylt med en hand som håller tre pilar
Advertisement

Vissa trafikskyltar känns inte igen direkt och, vid en första anblick, kan de verka obegripliga: en av dem är just denna, som förvirrar bilister i Frankrike. Men vad är dess betydelse?

Advertisement

Den "mystiska" franska trafikskylten

Freepik

I alla delar av världen är det möjligt att stöta på vägmärken som till en början gör en förvirrad: om skyltarna vanligtvis verkar enkla och slagkraftiga, just för att inte lämna något utrymme för komplicerade tolkningar är det i en del fall tvärtom, med människor som blir förvirrade inför ganska "mystiska" symboler och uppmaningar som de kör förbi.

En av dessa finns i Frankrike: oavsett om du är fransk medborgare eller en turist som har bestämt dig för att hyra en bil på ditt besök i landet, kan du stöta på en ganska otydlig skylt. Även om det dyker upp nya trafikskyltar hela tiden som vi måste lära oss att känna igen, är det i det här fallet inte en ny skylt, men den fortsätter att skapa tvivel hos dem som har sett den i många år.

Advertisement

Hydrografisk skylt med en hand som håller tre pilar: betydelsen

Ideogram av den franska trafikskylten ID2, reproduktion av en officiell text publicerad i Journal officiel de la République française

Journal officiel de la République française-Roulex 45/Wikimedia commons - Public domain

Det är en svart hand vänd nedåt, med fingrarna som håller i tre pilar i samma färg som pekar nedåt men i olika riktningar: den första lite åt vänster, den andra mot mitten och den tredje åt höger. Detta är inte ett tecken som du ser varje dag, utan ett som fransmännen nu är vana vid att stöta på. Men de flesta av dem är fortfarande osäkra på dess betydelse: kan du gissa vad denna trafikskylt representerar?

I Frankrike klassificeras den i kategorin ideografiska signaler och den kallas ID24. Den visades för första gången 2002 och representerar en specifik och väldigt enkel sak: den indikerar närvaron av en återvinningscentral.

Vissa kan också ha en annan färg, med vit design på grön bakgrund.

Sedan 2002 har faktiskt franska trafikskyltar tillåtit anvisningar som rör vägbeskrivningar att implementeras med hjälp av piktogram, vars ideogram alltid placeras till vänster om skylten och framför vägbeskrivningen. De finns utanför tätorter - därför är det inte så vanligt att se dem - och är kodade med ID-valören.

ID24 åtföljs av formuleringen "återvinningscentral", men om man bara tittar på ideogrammet är det nästan omöjligt att gissa dess innebörd. För närvarande finns det cirka 38 vägideogram runt om i Frankrike och denna är inte den enda som verkar otydlig. Vissa av dem är bara tillfälliga, till exempel under större kultur- eller sportevenemang, vilka sedan tas bort när deras användbarhet har upphört.

Advertisement