Hur man delar WiFi-lösenordet på Android och iPhone: ett enkelt och säkert sätt

av Titti Carlberg

09 Maj 2024

Att dela lösenordet till WiFi är enkelt, men är det säkert?
Advertisement

Att ansluta till WiFi är ganska enkelt: du lokaliserar nätverket och anger rätt lösenord. Men det finns tillfällen då det är nödvändigt att dela WiFi-lösenordet med flera personer, kanske gäster eller kunder i en butik eller till och med på en restaurang. För att göra detta behöver du bara skriva ner lösenordet på ett pappersark, men det finns faktiskt enklare och smartare sätt att göra det på, med smartphones och surfplattor. Låt oss se!

Advertisement

Hur man delar WiFi-lösenordet på Android

Pexels

Istället för att diktera ett komplicerat lösenord - kanske fullt av både stora och små bokstäver, symboler, skiljetecken och så vidare - kan de som har en smartphone enkelt dela det. Från och med version 10 av Android , Googles operativsystem, är det möjligt att utföra denna operation på bara några sekunder.

För att dela WiFi-lösenordet på en Android, gå bara till inställninarna på din smartphone eller surfplatta och tryck på "Nätverk och Internet", därefter på "WiFi". Beroende på enheten kan formuleringarna vara olika, men huvudsaken är densamma: du måste öppna inställningen för internetanslutning. Här ska du välja det nätverk du är ansluten till för att generera en QR-code att skanna: rama bara in koden med din kamera för att ansluta till samma nätverk, på ett snabbt och enkelt sätt.

Advertisement

Hur man delar WiFi-lösenordet med en iPhone

Unsplash

Som allt annat med Apple är att dela lösenordet till WiFi en väldigt enkel operation, men den fungerar bara mellan iPhones. Faktum är att varumärket Cupertino gör funktionaliteten tillgänglig för alla som har en iPhone, så länge alla enheter har:

  • åtminstone operatvsystemet iOS11;
  • inloggad på respektive iCloud;
  • avstängd Hotspot och aktiverad WiFi och Bluetoooth.

Vid det här laget, efter att ha respekterat dessa villkor, på iPhone går du till "Inställningar" och sedan till "WiFi". Nu ska du välja det nätverk du vill ansluta till och föra enheten närmare den redan anslutna enheten. På den senare visas en uppmaning som ber dig att dela ditt WiFi-lösenord. Välj helt enkelt "Dela lösenord" och sedan "Slutför" för att avsluta processen.

Det är enkelt att dela lösenordet till WiFi, men är det säkert att göra det?

Pexels

Både ja och nej, i den mening att dela via en QR-code eller mellan iPhones är tillräckligt säkert för båda enheterna. Men det är trots allt viktigt att överväga riskerna: att dela ditt hemnätverk utan försiktighetsåtgärder avråds starkt, även med tanke på alla säkerhetsåtgärder och skydd av själva nätverket. Av denna anledning är det i vissa sammanhang bättre att skapa ett gästnätverk, som har ett eget namn och lösenord, och som är skilt från huvudnätverket.

Nu är det dock inte lika enkelt att snabbt skapa ett gästnätverk och dela dess lösenord som procedurerna vi just förklarat. Men det är dock en klart säkrare metod för att skydda ditt hemnätverk och i slutändan även din data.

Advertisement