För att känna sig lugnare under en flygresa kan man nu även chatta med piloten: så här

av Titti Carlberg

18 Maj 2024

Advertisement

Även om flyget anses vara det säkraste av alla transportmedel är flygrädslan ganska utbredd och utgör ett hinder att möta när man ska ge sig iväg på en resa. Men hur ska man kunna övervinna den? Nu kan man tydligen chatta med piloten: så här.

Advertisement

Flygrädsla, hur övervinner man den?

Unsplash

Ungefär en femtedel av världens befolkning är rädda att kliva ombord på ett flygplan, så pass att de i vissa fall avstår från att resa på detta sätt. Det finns dock olika strategier som kan användas för att koppla av och få ut det mesta av den här upplevelsen, inklusive att koncentrera sig på en bok som man brinner för eller titta på en film. 

Men detta kanske inte räcker för att klara resan utan rädsla och negativ oro. Bland andra möjliga lösningar finns det att informera sig själv i förtid: att få en tydlig uppfattning innan avresan om vad man kan förvänta sig under resan kan faktiskt hjälpa vissa människor att känna sig lugnare under alla faser av flygresan. Att prata med vänner och familj, dela sin oro kan också hjälpa en att känna sig lugnare, kanske efter att ha hört om deras flygupplevelser. Dessutom kan visualisering av flygsituationer hjälpa en att mentalt förbereda sig för upplevelsen, man kanske föreställer sig de olika faserna av resan, från ankomsten till flygplatsen till landningen.

Men inte bara. Bland alla användbara strategier finns en som få människor känner till: möjlighten att chatta med piloten.

Advertisement

Chatta med piloten för att känna sig säkrare under flygresan

Unsplash

Innan man ska ge sig iväg på en flygresa ställer man ofta frågor till sig själv om flyget man ska ta. De är inte alltid relaterade till flygrädsla men kan dock förbli obesvarade och dyka upp igen vid nästa resa. Av denna anledning finns det idag en innovativ tjänst som heter Dial A Pilot, utformad för att lugna passagerare som ska göra en flygresa.

I själva verket låter Dial A Pilot dig att chatta med en flygplanspilot för att ställa frågor som kan hjälpa dig att känna dig säkrare. Tvivel om flygplanets säkerhet, om turbulens, till och med flygningens olika faser kan besvaras. Det sägs dessutom ofta att för vissa frågor är det bättre att undvika sökningar på internet och istället vända sig till en professionell. Här, med den nya tjänsten är det möjligt att chatta med en riktig pilot och hitta sinnesfrid på din nästa flygresa.

Hur Dial A Pilot-tjänsten föddes och andra användbara strategier under flygningen

Pexels

Idén att lugna resenärer som ska resa med flyg kommer från en pilots personliga erfarenheter, som fick svara på många frågor från en släkting. Idag, ur den intuitionen, föddes initiativet till Dial A Pilot som också har en podcast, där piloter pratar om olika aspekter av flygresor.

För att möta flygresan med större sinnesro finns det även andra strategier som kan vara användbara. Att komma utvilad till flygplatsen kan hjälpa dig att vara mer avslappnad under resan, liksom att bära bekväma kläder och ta med en bok eller musik att lyssna på under flygningen. Dessutom kan det hjälpa att resa tillsammans med andra, att konversera gör att tiden, så att säga, flyger iväg. På särskilt långa flygresor är det också bra att sträcka på benen lite och sedan gå tillbaka till sin plats när piloten meddelar det.

Detta är väldigt användbara strategier som faktiskt kan göra skillnad under flygresan. Idag finns det dock ett alternativ som fram tills nyligen inte var möjligt ens att föreställa sig: möjligheten att chatta med en pilot av kött och blod, som är redo att svara på alla våra frågor. Så nu kan du resa lugnare mot vilken destination som helst.

Advertisement