Enligt en expert är det inte alltid så bra att sova under en flygresa

av Titti Carlberg

27 Maj 2024

Flygresenärer i väntan på start för att kunna somna säkert
Advertisement

Att resa med flyg har blivit en alltmer utbredd vana i vårt samhälle. Under en flygning föredrar många att utnyttja denna tid till vila, kanske efter att ha vaknat tidigt på morgonen eller för att ladda lite energi. Det finns dock tillfällen under flygresor då det är bäst att undvika att somna helt, för sin egen säkerhet. Här är vilka och varför.

Advertisement

När är det bäst att undvika att sova under flygresan?

Unsplash

Särskilt för flyg som är planerade tidigt på morgonen är det många som ger efter för frestelsen att gå ombord på planet, sätta sig och somna direkt, eller nästan direkt. Det är dock bäst att undvika att sova under resans två viktigaste ögonblick: under start och landning. Läkare håller med om att detta inte är en rekommenderad praxis, men varför?

Att sova under start och landning kan orsaka obehag i öronen, allt från känslan till att det slår lock för örat till öroninfektioner och, i extrema fall, perforering av trumhinnan. Orsaken är lufttrycket, eller rättare sagt dess plötsliga förändring under flygplanets lyft och landning. Av denna anledning är det viktigt att hålla sig vaken i dessa två faser av flygresan för att kunna utföra små knep som låter dig hålla trycket i öronen under kontroll. Det rekommenderas dessutom att man sväljer hårt eller snyter sig vid känslan av lock för öronen.

Advertisement

Hur förhindrar man känslan av lock för öronen?

Freepik

Som vi sa, det finns några enkla knep för att hjälpa Eustachian-röret att öppnas. Det är en smal kanal som förbinder mellanörat och nasofarynx, och som hjälper till att balansera vårt inre tryck på ett fysiologiskt sätt. Under start och landning kan man hjälpa till med denna process: 

  • gäspa eller svälja hårt;
  • tugga tuggummi;
  • utföra den så kallade valsavamanövern, det vill säga trycka ut luft med stängd mun medan man håller för näsan.

Vid förkylning, allergi eller bihåleinflammation är dessa försiktighetsåtgärder ännu viktigare, eftersom det finns en pågående inflammation i luftvägarna, nasofarynx och öra. Eustachian-röret kanske redan fungerar felaktigt, och plötsliga tryckförändringar under lyft och landning kan förvärra situationen. I dessa fall kan öronproppar som är utformade för att underlätta tryckbalanseringen eller förebyggande behandlingar som kortisonspray användas. Ur denna synvinkel är det alltid bättre att man kontaktar sin läkare för att be om råd innan man ger sig ut på en flygresa.

Hur sover man gott under flygresan?

Unsplash

Efter att ha sett när det är bättre att inte sova kan vi säga när man kan sova: under resten av flygresan, efter att planet lyft och innan landning. Faktum är att kroppen då kommer att ha anpassat sig bättre till de plötsliga förändringarna i trycket och kommer att vara mer benägen för vila. För att förbättra sömnkvaliteten är det också möjligt att anta några strategier eller god praxis:

  • välj fönster för lugn eller korridor för större rörelsefrihet;
  • undvik säten nära toaletten för att minska oljud från andra passagerare;
  • bär bekväma kläder i lager för att anpassa dig till temperaturförändringar;
  • använd öronproppar och ögonmask.

Att sova på ett flygplan kan vara en trevlig och avkopplande upplevelse, så länge man respekterar några enkla instruktioner som är användbara för både korta och interkontinentala flygningar. På så sätt kommer det att vara möjligt att undvika obehag i öronen och, varför inte, sova under resten av resan. För att sedan vakna i tid strax före landning.

Advertisement