Varför blir våra ögon röda när vi fotograferas med blixten aktiverad?

av Titti Carlberg

21 Januari 2024

Varför blir våra ögon röda när vi fotograferas med blixten aktiverad?
Advertisement

Att ta ett foto är alltid som en rolig ritual: ibland poserar vi, väntar på ögonblicket för knäppet från kameran och kollar sedan resultatet. Posen kanske är perfekt och kanske även leendet, men ögonen är röda. Hur kan det vara möjligt? Varför blir ögonen röda på fotografier? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Varför får man ibland röda ögon på fotografier?

Vi har alla sett fotografier där motiven har röda ögon, eller snarare röda fläckar istället för ögon. Detta beror på ett ganska utbrett fenomen som beror på endast en variabel: fotografiet har tagits med en aktiverad blixt. Blixtens intensiva flash träffar våra ögon, som inte hinner reagera. I praktiken drar pupillen ihop sig och ljuset passerar genom ögat för att reflektera på näthinnan som i sin tur är rik på blod och ser röd ut även på grund av närvaron av melanin. Ljuset reflekteras sedan på näthinnan och fångas av fotot, i en optisk effekt som orsakas av användningen av blixten , vilket kan förstöra även de bästa bilderna.

Advertisement

Hur kan man undvika att få röda ögon på fotografier?

Hur kan man undvika att få röda ögon på fotografier?

PeterPan23/Wikimedia Commons - Public Domain

Det säger sig självt att den enklaste metoden för att undvika röda ögon på foton är att undvika att använda blixt så länge det är möjligt. Som vi alla vet är det blixten som är huvudorsaken till röda ögon på fotografier, och dessutom tenderar det att platta ut ljuset på fotot, vilket begränsar de kromatiska kontrasterna. För att undvika att ögonen blir röda, men ändå använda blixten finns det två tillvägagångssätt:

  • å ena sidan kan man be motivet att inte se direkt in i kameran utan blicka mot en annan punkt;
  • å andra sidan kan man stabilisera kameran för att undvika oskarpa bilder med svagt ljus.

Slutligen kan man också försöka göra miljön ljusare, för att på så sätt minska sammandragningen av pupillen som genererar reflektionen på näthinnan. Om dessa två tillvägagångssätt inte lyckas hindra uppkomsten av röda ögon finns det alltid dedikerade kamerafunktioner.

Advertisement